NASCAR

NASCAR: Outsider Clint Bowyer houdt titelstrijd met fueleconomy-run zege op Charlotte open

In een prachtige 56 ronden durende slotfinale, die niet door neutralisaties werd onderbroken, pakte MWR-coureur Clint Bowyer zijn derde Sprint Cup seizoenszege op Charlotte. Door in de brandstofbesparende modus te rijden versloeg Bowyer Toyota-collega Denny Hamlin met 0.413 secs.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR, Toyota Motorsports USA

2012_clint_bowyer_winnaar
Prachtige zege voor Clint Bowyer op de Charlotte Motorspeedway. Hij vond aansluiting
bij de koplopers in het kampioenschap.

Fueleconomy-run zege voor Clint Bowyer in Charlotte
Beide Toyota-coureurs Clint Bowyer en Denny Hamlin reden de laatste 56 van de 334 ronden in de brandstofbesparende modus. Het leverde een dubbeloverwinning voor Toyota op en de derde zege voor Bowyer dit seizoen. Vijfvoudig kampioen Jimmie Johnson eindigde als derde. De Top 3 van Charlotte knaagde behoorlijk aan de puntenvoorsprong van Brad Keselowski. De Penske-coureur eindigde slechts als elfde.

Keselowski blundert
Keselowski reed maar liefst 129 ronden aan de leiding maar blunderde in de 228e ronde. Terwijl Jimmie Johnson en Denny Hamlin direct onder neutralisatie naar binnen ging besloot Keselowski nog één ronde door te gaan. Bij de daaropvolgende stop in de 276e ronde viel de Penske-coureur zonder brandstof stil in de pitlane en liet vervolgens bij het wegrijden nog een keer zijn motor afslaan. Keselowski speelde vervolgens geen rol van betekenis meer. Het verschil tussen Keselowski en Jimmie Johnson bedraagt nu nog slechts 7 punten.

Jimmie Johnson tevreden
Vijfvoudig kampioen Jimmie Johnson en Denny Hamlin kwamen resp. in de 279e en 280e ronde voor het laatst naar binnen. Zowel Johnson als Hamlin waren er van overtuigd dat ze het evenals Bowyer tot aan de finish zouden halen.

Jimmie Johnson: “Eigenlijk reden we in de rondte, het is niet leuk om op deze manier te racen. Maar als groep en team kunnen we nu beter met het brandstofverbruik omgaan. En dit behoorde de laatste jaren niet tot het repertoire van dit team. Ik ben verheugd over de vooruitgang die wij geboekt hebben want mijn rijstijl vreet brandstof! Goede veranderingen en het spel spelen zoals het gespeeld moet worden, betekent dat we toch aardig op de No 2 auto van Keselowski zijn ingelopen!”

2012_brad_keselowski
Hopeloze stop bij Team Penske in Charlotte.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet