Retro

Retro 1987: Rampartijen in strijd om de titel tijdens Finaleraces Zandvoort


480_hin_vandedum

Groep A
Vrijbuiterij
Jeroen Hin zal zich in de toekomst nog wel eens vaker bedenken of de belangen van het edele publiek nou wel zo zwaar wegen. Hij had namelijk na een fel gevecht met de BMW M3 van Arthur van Dedem de kop veroverd en leek op de natte en door olie spekglad geworden baan van de nieuwe kampioen weg te lopen. "Maar nadat ik een gat had geslagen, wilde ik het publiek trakteren op wat spectaculair driftwerk. In mijn enthousiasme vergaloppeerde ik me in de Tarzanbocht, waarop Arthur me voorbij kwam. Stom van me, ik had gewoon meer afstand moeten nemen. Arthur zou dat op zijn beurt ook gedaan hebben.’’

Toch leken de kansen voor de Playboy-rijder nog niet verkeken, maar nadat hij een aantal staaltjes van uitstekende wagenbeheersing op de natte baan had laten zien, droogde die steeds verder op en dat maakte de weg vrij voor weer een totaal overwinning van de BMW-rijder.

480_hin_staal

Maar voor Jeroen Hin zou de tweede plaats toch voldoende zijn om de titel in de hoogste klasse op te strijken. Temeer daar Freek Staal, ondanks dat de Monza voor het eerst dit seizoen perfect liep, geen bedreiging kon vormen. "In het begin kon ik die twee nog wel bijhouden. Maar toen de baan droger werd, waren mijn kansen verkeken’’, aldus de Opel-rijder.
Ook Hans van der Beek, die eindelijk weer eens aantrad met de Mazda 929, zag met lede ogen aan hoe de baan opdroogde. Juist op het natte wegdek bleek dat de voorheen wispelturige auto aanzienlijk strakker stuurde dan voorheen.
Henk Haane speelde dit keer geen rol. Weliswaar had hij een derde trainingstijd, maar de Alfa bleef kampen met een onwillige motor. En zelfs nadat die was verwisseld, bleef het tobben. In de race viel geen enkele turbodruk te bespeuren.
In de kleinere klassen vielen vooral de problemen van Mike van der Raad en Paul Welther op, waardoor Antonio de Abreu met zijn Alfa Sprint de klasse tot 1600cc kon winnen.
De kleinste klasse gaf een enerverende strijd te zien tussen de Talbot Rally III van kampioen Fred de Jong en de Toyota Starlet van Rob Nobels, die pas in de laatste meters in het voordeel van de eerste werd beslecht.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet