Diversen

Div: Terugblik op Formido Finaleraces door Secret Writer P.S. Eudoniem


480_mazda_strijd_6991

Een leuke verrassing op het programma waren de DNRT Mazda’s. De jong klassieke MX-5jes zijn altijd een heerlijke klasse om te zien. Cupracen op goed amateurniveau, met vooral veel respect op de baan en gezelligheid ernaast in de Mazda tent. Zeker nu aangevuld met een flinke handvol Engelse gastrijders. Hulde voor Mazda die dit mede mogelijk heeft gemaakt. Dat het leuk was werd ook de heren in de commentaarpositie duidelijk. Zij openden spontaan een open veiling om geld bij elkaar te bedelen, zodat deze heren mee kunnen racen. Heerlijk vermakelijk!

Maar er waren natuurlijk ook de vaste DPP-gasten. De Swiftjes, Clio’s, Formule Fords, de Production Open bolides en de dikke GT4’s. Elke klasse heeft zijn charme natuurlijk en de gevechten zijn overal aanwezig.

480_sandra_3156

Mooi ook om te zien dat er eenmalige optredens waren van rijders die we hebben moeten missen dit jaar, zoals Clio Queen Sandra van der Sloot die voor deze gelegenheid in een Clio bij Dekker Racing mocht instappen. En direct voorin mee deed.

480_riet_euser_8524

Goed ook om Jan Muys na het zware ongeval weer rond te zien lopen, en wat te denken van de terugkeer van levende legende Cor Euser, na zijn ongeluk op Zolder eerder dit jaar. Dit zijn de mensen die hun plekken inmiddels verdiend hebben en dus is het mooi ze in een race-overall te zien.

Wat is het toch altijd leuk om al het commentaar te horen naast de baan. Schreeuwende meiden die hun wederhelft een inhaalactie toeschreeuwen, tot aan met afgunst doordrenkte verwensingen jegens een bepaalde Clio-kampioen. Ik laat me er maar niet over uit, controverse hoort nu eenmaal bij de autosport blijkbaar. Elk jaar hebben we discussies over het wel of niet helemaal legaal zijn van de auto’s. Het zal wel. Zolang het maar fair blijft op de baan.

480_strepen_8297

En daar heb ik dan wel een mening over. We weten allemaal waar we het over hebben en ik vind het echt te gek voor woorden dat dit in deze ‘koningsklasse’ plaatsvindt. Rijders die dit soort gedrag vertonen, horen niet thuis in welke raceauto dan ook. Ga lekker Need for Speed op je spel computer spelen. Geen excuses voor. Licentie inleveren, helm in de doos, adieu.

Dat het wel fair kan, lieten gelukkig een hoop rijders wel zien. En daar mag ook wel eens wat van gezegd worden. Dat de jongens in een als beginnersklasse gepositioneerde Formule Ford-kampioenschap moeten laten zien hoe je, spreekwoordelijk, deur-aan-deur door de bochten kan, is toch wel een mooie sneer naar de veelal veel meer ervaren rijders die dat nog al eens moeilijk vinden.

480_florie_blij_6811

Meester Florie, van harte met het kampioenschap. De oude rot in het veld, laat zien hoe het moet. Met veel respect zie ik de felicitaties via allerlei sociale media voorbij komen, goed om dat te zien. En natuurlijk felicitaties naar alle kampioenen van dit jaar. Stuk voor stuk hebben jullie er voor moeten knokken en is het bij niemand vanzelf gekomen. Hard werken wordt beloond. Slim rijden trouwens ook.

480_grind_trappen_2146

En voor alle andere rijders die het (net) niet gehaald hebben, bedankt voor de mooie gevechten die jullie zijn aangegaan met de nieuwe kampioenen. Zonder jullie was het niet zo leuk geweest! Blijf vechten, wij genieten er van!

480_feest_verheul_1294

En toen was het na-feesten. De helden van de teams werden in het zonnetje gezet en een goed feestje in het gebruikelijke uitgaansleven van Zandvoort is ondertussen traditie. Een grote ruimte vol zwetende en dansende autosportliefhebbers in hart en nieren. Rijders, marshals en fans, de helden en de pechvogels. Aan het einde van de rit maakt het niet meer uit. Autosport zit in ons bloed en iedereen heeft zijn rol in het spel. Ik hou van jullie allemaal en zit er zo maar over te denken om de winterslaap eens een jaartje over te slaan en het winterseizoen van dichtbij mee te gaan maken. Lange races tijdens de korte dagen. Sneeuw, regen en kou, tot snel.


480_finish_2574

Het was een bewogen seizoen en ondanks de financiële nood, is het toch weer gelukt om er een mooi seizoen van te maken. Iedereen bedankt en tot de volgende keer. En denk er aan, ik zie u, maar u ziet mij niet.

480_hond_8481

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet