Formula Ford

Formule Ford: Michel Florie Dutch Formula Ford Champion 2012 (lang)

480_florie_hand_2564

Na drie enerverende races in een veld van 16 Formule Fords heeft Michel Florie de titel behaald. Met twee zeges en ondanks een uitvalbeurt vergrootte de Amsterdammer, die al achttien jaar op rij Formule Ford rijdt, zijn voorsprong op Bart van Os en is daarmee de beste in het Dutch Formula Ford-kampioenschap 2012. “Wat een jaar was dit, ik vind het echt allemaal geweldig”, sprak de geëmotioneerde kampioen na de allesbeslissende derde en laatste race.

480_respect_6821

Van Os toonde zich in alle races zeer strijdvaardig, maar zag geen kans om de vijf punten achterstand waarmee hij de Finaleraces begon om te buigen in een voorsprong. “Jammer, maar het is mijn eerste jaar in Formule Ford en vooraf had ik nooit verwacht titelkandidaat te zijn. Het is natuurlijk geen schande om van Michel te verliezen en ik feliciteer hem van harte met zijn titel”, toonde Van Os zich een groot sportman.


Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Chris Schotanus, Co van der Gragt, Bart Buijs en Klaas Norg


Wie het Dutch Formula Ford Championship dit jaar gevolgd heeft weet dat er dit seizoen vijf coureurs waren die heel erg aan elkaar gewaagd zijn. Elk van hen is in staat races te winnen.

480_florie_vanos_3395

Michel Florie en Bart van Os waren hierin de grootverdieners en zij moesten tijdens de Formido Finaleraces op Circuit Park Zandvoort samen uitvechten wie zich de kampioen van 2012 mag noemen. Max van Splunteren debuteert dit jaar in de autosport, zelfs zonder enige kartervaring, maar heeft zich heel snel ontwikkeld. Ook Bas Schouten is een titelkandidaat, maar omdat hij enkele races niet heeft meegedaan kon hij alleen nog maar voor dagsuccessen gaan. En met succes! Jos Kiekens tenslotte leek een serieuze titelkandidaat te worden, maar had de pech al vroeg in het seizoen op Spa-Francorchamps na een botsing met een Britse Formule Ford-coureur zijn been te breken, waardoor hij niet meer in actie is gekomen.

480_van_os_kop_2314

Van Os op kop
Florie had zich voor de eerste race op zaterdag op poleposition gekwalificeerd en was bij de start goed weg. Van Os wist echter wat hem te doen stond om kampioen te worden en pakte al snel de leiding in de race. Zoals meestal in de spannende Formule Ford-races waren er de nodige positiewisselingen en zo zag de jonge Geva-rijder Florie weer langszij komen, even later ook gevolgd door zijn Provily-teamgenoot Bas Schouten. Eenmaal op de derde plek wist Van Os dat het moeilijk zou worden, want de ervaren teamgenoten gunden hem geen kans om de leiding terug te pakken. Zo was de eerste kans om in te lopen op Florie voor Van Os niet gelukt, maar met nog twee races te rijden was alles nog mogelijk.”

480_boerekamps_dongen_1779

Ervaring versus jeugd
Ook de andere rijders maakten er een prachtige race van, zo was er in de Duratec-klasse een ronden lang gevecht tussen de jonge Wouter Boerekamps en de ervaren Jan Paul van Dongen. Tot op de finish wisselden zijn geregeld van positie, waarbij de ervaring het nipt won van de jeugd.

480_sieljes_2298

Sieljes wint

Met zeven deelnemers in de Zetec-klasse was er ook daar volop strijd en moest er flink geknokt worden voor een podiumplaats. Na 11 ronden kwam Paul Sieljes als winnaar over de meet, voor Bernard Delhez en Eric Heudicourt.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet