Diversen

Div: Sport Kort: Plato voert druk op bij koploper Shedden in BTCC

international_gt_open_monza_1

De British Touring Car Championship gaat een bijzonder spannende finale tegemoet. Klassementsleider Gordon Shedden heeft na een matig weekend op Silverstone de nodige concurrenten in de nek hijgen. En wat is de stand van zaken in het International GT Open (zie foto boven) en European F3 Open? Lees het in deze aflevering van Sport Kort.

Tekst: Marc Kok

btcc_jason_plato_silverstone

BTCC
Gordon Shedden staat na de BTCC-races op Silverstone aan kop van de tussenstand, maar Jason Plato (zie foto) heeft dankzij een poleposition en twee zeges de druk flink opgevoerd. Shedden kwam immers niet verder dan een 7de, 7de en 6de stek. Met 364 om 349 punten heeft Plato zijn grootste titelconcurrent nu duidelijk in het vizier. Ook Matt Neal (333) is nog in de running voor het kampioenschap bij de Britse toeringcars, dat over twee weken met drie slotraces op Brands Hatch een spannende finale krijgt. Op Silverstone zagen 30.000 toeschouwers afgelopen weekend opvallende wedstrijden. Zo begon Mat Jackson de tweede van in totaal drie BTCC-manches vanaf P17 om uiteindelijk als winnaar afgevlagd te worden. Plato deed daar in de slotheat nog een schepje bovenop. Hij startte als 20ste om vervolgens toch nog de ‘chequered flag’ in ontvangst te kunnen nemen. Dave Newsham en Robert Collard waren beiden met twee podiumplaatsen ook goed op dreef.

international_gt_open_monza_2

International GT Open
De rijders uit de International GT Open kwamen onlangs met hun fraaie bolides in actie op Monza. Het Franse duo Raymond Narac / Patrick Pilet reed zijn Porsche 997 GTR RSR 2012 in de eerste heat naar de zege. Na ruim 70 minuten racen kwam de Chevrolet Corvette C6R van Miguel Ramos en Raffaele Giammaria op 23 seconden achterstand als runner-up over de meet. Diederik Sijthoff deed eveneens mee in de Super GT-klasse. Samen met zijn racepartner Emanuele Moncini finishte hij als 6de. Klaas Hummel en zijn teammaat Adam Christodoulou werden als 19de algemeen en 10de in de GTS-divisie geklasseerd. Het Nederlandse koppel Martin Lanting / Bob Herber viel uit. In de tweede wedstrijd, dit keer over 50 minuten, was de zege voor Alvaro Barba en Matteo Malucelli. De Aston Martin van de winnaars had op de finish een marge van zes seconden op de nummers 2, Federico Leo en Gianmaria Bruni. Sijthoff finishte op twee ronden achterstand als 18de. De andere Nederlanders werden niet geklasseerd.

niccolo_schiro

European F3 Open
Ook de coureurs van de European F3 Open kwamen in actie op Monza. Tijdens het 7de en voorlaatste weekend van het raceseizoen heeft Niccolo Schiro (zie foto) het kampioenschap erg spannend gemaakt. Dankzij twee zeges wist hij 50 punten aan zijn totaal toe te voegen. Met een totaal van 247 heeft hij er nog maar 15 minder dan klassementsleider Gianmarco Raimondo, die slechts een derde en vierde stek scoorde. Na het schrappen van de twee slechtste resultaten, heeft Raimondo netto met 240 punten zelfs nog maar 5 puntjes voorsprong op Schiro (235). Dat betekent dat de seizoensfinale op Montmelo begin november bijzonder spannend gaat worden tussen de twee beste rijders van de European F3 Open.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet