Formula Ford

Formule Ford: Schouten wint tweede race, startcrash titelkandidaten

480_duel_kop_7098

Bas Schouten heeft de tweede race van het weekend gewonnen in de Formule Ford, tijdens de Formido Finaleraces op Circuit Park Zandvoort. Hij weerstond de druk van Max van Splunteren die een mooie tweede plaats behaalde. De twee concurrenten voor het kampioenschap, Michel Florie en Bart van Os, raakten elkaar direct na de start en belandden in de grindbak.

Tekst: Maarten Overdijk
Foto's: Chris Schotanus, Co van der Gragt en Bart Buijs

Het is zondagochtend negen uur. De formule 1 staat nog op in het mediacentrum, maar op Zandvoort zijn wij natuurlijk veel meer geïnteresseerd in de Formule Ford. De tweede van drie races staat op het punt van beginnen en het is het eerste matchpoint voor Michel Florie. Na zijn overwinning van gisteren en de tweede plaats van zijn adjudant Bas Schouten, die daarmee Bart van Os op plek drie hield, heeft de ervaren Amsterdammer zijn voorsprong op Bart van Os uitgebreid tot elf punten.

480_start_2095
Foto: Chris Schotanus

480_florie_crash1_2099
Foto: Chris Schotanus

480_crash_florie_2_2102
Foto: Chris Schotanus

480_florie_crash_3_2104
Foto: Chris Schotanus

480_florie_baalt_2136
Foto: Chris Schotanus

Start
Bij de start komt iedereen prima van zijn plek. Michel Florie zit aan de binnenkant bij het aanremmen van de Tarzanbocht en verremt zich. Alsof de duivel ermee speelt, neemt hij Bart van Os mee en samen eindigen de titelkandidaten in de grindbak. De toon voor deze racedag is gezet. De lichaamstaal van Van Os verraadt dat hij op zijn zachts gezegd ‘not amused’ is.

480_wiel_trekken_C2142

480_grind_trappen_2146

Hij sleept zijn gestrande bolide uit het grind, stapt in en vervolgt zijn race met een ronde achterstand. Michel Florie komt uiteindelijk ook terug op het circuit, maar geeft op. Het is dus de vraag of Bart van Os nog in staat is om wat puntjes te sprokkelen met het oog op de laatste race van later vandaag.

480_boerekamps_van_dongen_2732

De race
Met alle kampioenschapscommotie achter ons, kunnen we ons gaan focussen op de race die gaande is. Bas Schouten heeft de leiding in handen met achter zich aan Max van Splunteren. Schouten bouwt in de openingsfase iedere ronde zijn voorsprong iets uit. Het gevecht van de race is daarachter, waar Jan Paul van Dongen en Wouter Boerekamps strijden voor plaats drie.

480_zetecs_2700

Strijd in de Zetec-klasse
Nog niet belicht, maar wel in actie: de Zetec-klasse. Er staan dit weekend de nodige Formule Ford met Zetec-aangedreven krachtbronnen aan de start. De coureurs vechten een goed gevecht uit met elkaar, dat ook door de televisiecamera’s wordt opgemerkt. Het is in de Zetec strijd Paul Sieljes die de overwinning pakt, met minimale voorsprong op Frederik Vergote en Bernard Delez.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet