Formido Swift Cup

Swift Cup: Jeffrey Rademaker snelste, fraaie derde plaats Gerard de Nooij

480_drietal_6473

Jeffrey Rademaker heeft als aanvoerder in de tussenstand van het kampioenschap in de Formido Swift Cup zijn titelaspiraties kracht bijgezet door in de kwalificatie de snelste tijd voor zich op te eisen. Tommy van Erp bleef met een tweede tijd goed in zijn spoor terwijl David Verzijlbergen als derde titelkandidaat bleef steken op plaats vijf. Een prachtige derde plaats werd opgeëist door Gerard de Nooij, de beste kwalificatiepositie van de Racing Team Welzorg-rijder tot nu toe.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Co van der Gragt, Klaas Norg, Chris Schotanus en Bart Buijs

480_rij_swifts_1811

Drie races dit weekend voor de Formido Swift Cup waarin Jeffrey Rademaker, David Verzijlbergen en Tommy van Erp gaan strijden om de titel. In de kwalificatie is het zaak om drie goede ronden op de klokken te krijgen, want de snelste ronde is bepalend voor de startopstelling van race één die vanmiddag al wordt verreden, de één-na-snelste ronde is de startopstelling voor race twee en de twee-na-snelste ronde telt voor race drie.

480_justin_1093

Drie nieuwe rijders maken tijdens de Formido Finaleraces hun debuut in de Formido Swift Cup, Maurits Werkhoven en het Zandvoortse duo Justin van Densen en Jorn van der Kuil. Gelukkig zijn ook Kim en Benjamin van den Berg er na hun schade van de Trophy of the Dunes weer bij (Benjamin met het model van vorig jaar) en daarmee komt het totale aantal Swifts op veertien.

480_vanderkuil_1060

Geen makkelijke omstandigheden voor de overwegend onervaren Formido Swift Cup-coureurs want het asfalt is nat, maar omdat het inmiddels niet meer regent, wordt de baan steeds droger en zouden de beste tijden dus tegen het eind van de kwalificatie gereden moeten worden.

480_beelen_tarzan_1827

Dat het moeilijk is blijkt meteen want na de eerste doorkomst schuift een Coronel-rijder in de Tarzanbocht rechtdoor de grindbak in en veroorzaakt meteen een code rood situatie. Meteen na de hervatting is het weer raak want nu is het Jos Veldboer die in het Scheivlak spint en de grindbak opzoekt. Daarmee heeft na twee kwalificatieronden en acht minuten nog niemand een serieuze tijd gereden.

480_rademaker_denooij_6409

Bij de derde poging gaat het gelukkig wel allemaal goed en is het Jeffrey Rademaker die als eerste een snelle tijd op de klokken zet, gevolgd door Tommy van Erp en Youri Verswijveren. Meteen daarna meldt ook David Verzijlbergen zich met een derde tijd voorin.

480_maurits_1904

De eerste verrassing is Maurits Werkhoven die met nog twee minuten te gaan naar een vierde plaats rijdt. De volgende verrassing is Gerard de Nooij die zelfs achter Rademaker en Van Erp naar een derde plaats schuift. Kim van den Berg bezet op dat moment plaats vier, Verzijlbergen vijf en Werkhoven zes. In de laatste minuut gaat Stefan Beelen de grindbak in waardoor diverse rijders hun tijden niet meer kunnen verbeteren. Toch weet Verzijlbergen nog ten koste van Kim van den Berg de vierde plaats veilig te stellen, maar kan De Nooij niet meer bedreigen.

480_water_9618

Daarmee eist de Racing Team Welzorg-rijder achter Rademaker en Van Erp een prachtige derde plaats voor zich op. Op vier dus Verzijlbergen, gevolgd door Kim van den Berg en Alain Mossinkoff die op het laatste moment Werkhoven naar een voor een debutant nog steeds zeer fraaie zevende plaats verwijst.

Helaas bleken na afloop van de kwalificatie David Verzijlbergen, Jörg Obluda, Alain Mossinkoff en Jorn van der Kuil hun snelste tijd onder de gele vlag te hebben gezet. Verzijlbergen zakte daarmee van de vierde naar de vijfde plaats, Mossinkoff van zes naar zeven, Obluda van negen naar twaalf en Van der Kuil van dertien naar veertien. Kim van den Berg kwam daarmee weer terug op vier en Werkhoven op zes.

480_rademaker_6424

Uitslag kwalificatie Formido Swift Cup
Formido Finaleraces, Circuit Park Zandvoort, zaterdag 6 oktober 2012
1. Jeffrey Rademaker (Coronel Racing) in 2.16.720
2. Tommy van Erp (Coronel Racing) + 0.272
3. Gerard de Nooij (Team Bleekemolen / Racing Team Welzorg) + 1.248
4. Kim van den Berg (Harders Plaza Racing) + 1.467
5. David Verzijlbergen (Certainty Racing Team) + 1.553
6. Maurits Werkhoven (Certainty Racing Team) + 1.752
7. Alain Mossinkoff (Coronel Racing) + 2.581

480_youri_6357

8. Youri Verswijveren + 2.880
9. Benjamin van den Berg (Harders Plaza Racing) + 3.700
10. Stefan Beelen (Coronel Racing) + 4.559
11. Jos Veldboer (Dekker Autosport) + 4.845
12. Jörg Obluda (Adriano sports) + 4.961
13. Justin van Densen + 6.881
14. Jorn van der Kuil + 7.335
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet