NASCAR

NASCAR: Penske wil NASCAR titel! Keselowski wint fueleconomy run in Dover

Na het verlies van de Indycar-titel gaat men bij Team Penske voor de NASCAR Sprint Cup. Brad Keselowski onderstreepte dit afgelopen zondag met zijn tweede onverwachte overwinning in “The Chase” in Dover.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

keselowski_zege_m_mile
Brad Keselowski zegevierde tegen alle verwachtingen in op de Monster Mile. Bij Penske wil
men Dodge een mooi afscheidscadeau geven.

Penske wil NASCAR titel!
Een onverwachte zege van Brad Keselowski onderstreepte dat men bij Team Penske nu alles heeft gezet op het behalen van de prestigieuze NASCAR Sprint Cup. Tegen alle verwachtingen in won Keselowski in Dover. Na vijf voorgaande starts lag zijn klasseringgemiddelde ongeveer op een 17e plek. Hoewel Keselowski misschien over de vierde of vijfde beste auto van het veld beschikte wist hij in de laatste 79 ronden voldoende zuinig te rijden om de overwinning te pakken.

Brad Keselowski: “Ik ben geen favoriet voor de titel maar ons team is het wel! Het is erg gemakkelijk om in de statistieken naar de coureurs te kijken en de teams te vergeten! Dit was wat ik noem nu een echte teamprestatie! Dit is niet mijn favoriete baan. Maar ik zat vrijwel de gehele dag bij de kop. Ik beschikte misschien niet over de beste auto maar kroop gewoon wat rond. En als je dit hier doet dan kun je jezelf in een positie voor mooie dingen manoeuvreren! En dit hebben we de afgelopen maanden gedaan. Als we dit de volgende zeven weken vol kunnen houden dan gaan het prachtige weken worden. Ik ben erg trots op het teamresultaat van vandaag!”

keselowski_duel_mile_2
Brad Keselowski in gevecht met Denny Hamlin.


Keselowski wist Jeff Gordon met 1.079 secs. voorsprong te verslaan en behaalde tevens zijn negende Sprint Cup-overwinning. Gordon’s tank was in de 318e ronde voor de laatste maal bijgevuld en kon eigenlijk nog maar net de finish bereiken. Hetzelfde gold voor Mark Martin die een ronde achterstand wist weg te werken maar Gordon bijna nog van zijn tweede plek beroofde.

Nadat Jimmie Johnson na een neutralisatie in de 309e ronde Kyle Busch in de pits verslagen had leek hij op een achtste seizoenszege af te stormen. Na 30 ronden kreeg Johnson van crewchief Chad Knaus het commando om het rustiger aan te gaan doen of nog meer gas te geven in de hoop op een neutralisatie. Die kwam echter niet. In overleg besloot men brandstof te besparen. Johnson reed uiteindelijk op nog maar 80%. Een tactiek die goed uitpakte want het leverde Johnson een vierde plek op. Carl Edwards eindigde als vijfde. De 2011 Sprint Cup runner-up behaalde sinds Fontana begin dit seizoen zijn beste Top 5-klassering.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet