Formule Renault 3.5

Formule Renault 3.5: Jules Bianchi wint tweede race op Paul Ricard. Drama weekend Robin Frijns

Jules Bianchi wint de tweede race op een nat circuit van Paul Ricard voor Antonio Felix Da Costa en Sam Bird. Een drama weekend voor Robin Frijns, die zijn wagen nauwelijks op de weg kon houden vanwege gebrek aan grip door een verkeerde afstelling. Een teleurstellende negende plaats werd zijn deel. De voorsprong in de strijd om de titel is geheel verdwenen. Bianchi pakt de leiding over met 179 punten. Frijns heeft een achterstand van vijf punten. Zelfs Sam Bird (155) kan tijdens de World Series Finale in Barcelona nog de titel naar zich toe trekken. Een fantastische finale van een indrukwekkende strijd om de titel.

Na de verkeerde gok van een droog weer afstelling voor Robin Frijns voor aanvang van de regenrace op zaterdag, nu bij aanvang van de tweede race een mindere achtste kwalificatietijd op de zondagochtend onder droge omstandigheden. Titelconcurrenten Jules Bianchi en Sam Bird starten vanaf de eerste startrij. Vlak voor de start gaan de paraplu’s weer open. Regenbanden is de enige verstandige keuze voor de rijders. Na de vijfde ronde gaat de pitwindow open voor de verplichte pitstops.

Jules Bianchi pakt de kop voor Bird en Magnussen. Frijns heeft aan de binnenkant een wereldstart en ligt al meteen op een vierde plaats maar kan deze plaats niet behouden tegen een aandringende Da Costa. Da Costa pakt al snel de derde plaats af van Magnussen. Ook Nick Yelloly pakt de vijfde plaats af van Frijns. Antonio Felix Da Costa heeft het naar zijn zin en remt Bird uit voor de tweede plaats. Nu krijgt Jules Bianchi het moeilijk tegen Da Costa die zichtbaar de snelste wagen heeft en veel later kan remmen. Bianchi verremt zich, gaat te wijd en Da Costa profiteert optimaal en pakt de leiding,.
De pitwindow gaat open en de eerste rijders komen binnen. De omstandigheden op de baan worden niet beter. Magnussen is sneller als Bird in de strijd om de derde plaats. Robin Frijns komt onder druk te staan van Aaro Vainio. De rijders die gekozen hebben voor een droog weer afstelling hebben het moeilijk op de natte baan. Vainio passeert Frijns voor de zesde positie. Sam Bird is de eerste van de koplopers die de pits bezoekt en komt als 18de de baan weer op. De rest van de kopgroep blijft nog doorrijden. Frijns heeft het net als gisteren weer moeilijk op de baan en verliest twee plaatsen aan Nico Müller en Marco Sorensen en ligt nu op de achtste plaats.

Robin Frijns komt ook binnen in de pits en wisselt alle vier de banden en komt als 17de de baan weer op. Koploper Da Costa is nog niet binnen geweest en zijn voorsprong wordt zienderogen minder op Bianchi. Tijd om de pits in te komen voor nieuwe regenbanden. Ook Magnussen heeft problemen en spint. Bianchi komt binnen en wisselt twee voorbanden, terwijl Da Costa maar door blijft rijden. Da Costa komt één ronde later de pits in en verliest bij terugkomst op de baan zijn koppositie aan Bianchi.

Na alle pitstops is de koploper Jules Bianchi voor Da Costa en Sam Bird, Nick Yelloly ligt vierde voor Sorensen en Vainio. Robin Frijns ligt zevende maar heeft grote problemen met de wegligging en moet ook Nico Müller voor zich laten. Alle grip is weg bij Frijns die zich flink moet verdedigen tegen Kevin Korjus in de laatste ronde. Frijns verliest nog één plaats en eindigt zijn race op een teleurstellende negende plaats. Zijn mooie voorsprong in het klassement is helemaal verdwenen. Jules Bianchi wint de race en profiteert optimaal van het mindere weekend van onze landgenoot. Tweede wordt Antonio Felix Da Costa en Sam Bird pakt de laatste podiumplaats.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet