Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: Eerste overwinning voor Augusto Farfus en RBM, sterke race Tambay en Frey (lang)

120930_DTM_Race_Farfus_podium
Blijdschap bij Augusto Farfus na zijn eerste DTM-overwinning

Na zijn eerste pole-position in de DTM van gisteren liet BMW-rijder Augusto Farfus vandaag zijn eerste overwinning in de toerwagenserie aantekenen. In zijn BMW M3 DTM, ingezet door het Belgische RBM-team van Bart Mampaey, leidde de Braziliaan van start tot finish en kwam uiteindelijk met een voorsprong van 8,406 seconden op de Fransman Adrien Tambay over de eindstreep. Tambay was met zijn eerste podiumplaats in de DTM de beste Audi-rijder en werd in de einduitslag gevolgd door zijn merkgenoten Mattias Ekström, Filipe Albuquerque en Mike Rockenfeller op de plaatsen drie tot en met vijf. BMW-rijder Bruno Spengler kwam na een turbulente race, waarin hij vanwege een valse start eenmaal door de pitstraat moest rijden, nog als zesde over de eindstreep en scoorde daarmee het beste van de drie titelkandidaten. Gary Paffett moest zijn auto met schade in de pits parkeren, Jamie Green eindigde op de valreep nog als tiende en scoorde daarmee een punt. Zo bedraagt het verschil tussen kampioenschapsleider Paffett en runner-up Spengler voorafgaand aan de finale op Hockenheim nog maar drie punten. Een prachtige prestatie leverde ook Rahel Frey, die in Valencia na een uitermate sterk gereden race als zevende eindigde en daarmee haar beste DTM-resultaat behaalde. Andy Priaulx en Dirk Werner werden respectievelijk achtste en negende, Green werd zoals gemeld als tiende geklasseerd.

Tekst: René de Boer
Foto's: ITR e.V./Jürgen Tap, Thomas Suer


120930_DTM_Race_Start
Farfus leidde in Valencia van start tot finish

“Ik voel me zo ongeveer als een kind bij het uitpakken van de cadeautjes met Kerstmis.” Augusto Farfus zocht naar woorden om zijn gevoel na zijn eerste DTM-overwinning te beschrijven. De Braziliaan was tijdens het negende en voorlaatste DTM-weekeinde van het seizoen een klasse apart. Op het circuit van Valencia, waar hij in 2004 in het ETCC met Alfa Romeo zijn eerste toerwagenzege behaalde, scoorde hij zijn eerste pole-position in de DTM en bekroonde een dag later het weekeinde met zijn eerste race-overwinning in de klasse, waarmee hij tevens de eerste Braziliaan werd die een DTM-race wint. “Het circuit ligt Farfus duidelijk”, stelde ook zijn RBM-teambaas Bart Mampaey vast.

120930_DTM_Race_Finishvlag
Augusto Farfus komt als winnaar over de eindstreep

Ook voor het Belgische team van Mampaey was de zege in Valencia de eerste overwinning in de DTM. “Natuurlijk zijn we hier blij mee”, verklaarde de teambaas na afloop. “Het is niet zo dat er sprake was van extra druk of zo. Als je in Macau om titels hebt gestreden, dan ben je ook wel bestand tegen de druk in de DTM. Maar dat neemt niet weg dat deze overwinning voor ons wel zeer welkom is.” Hoewel het RBM-team in het WTCC nimmer in Valencia een race won, is Mampaey ervan overtuigd dat de ervaring van het team op het Spaanse circuit ook tijdens het DTM-evenement een voordeel was. “We zijn hier natuurlijk vaak met het WTCC geweest, en dat betekent dat je bepaalde dingen kent, je weet hoe zaken lopen, en daardoor kun je je in de loop van het weekeinde sneller op de wezenlijke zaken concentreren. Ik geloof zeker dat dat geholpen heeft.”

120930_DTM_Race_Farfus_ParcFerme
De eerste Braziliaanse racewinnaar in de DTM

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet