Formule 1

Formule 1: Reactie Hamilton en McLaren, kalender 2013 en nieuwe neuzen

Lewis Hamilton heeft verklaard dat zijn overstap naar Mercedes met name voelt als een nieuwe uitdaging. Teambaas Martin Whitmarsh reageerde dat het wat hem betreft geen slimme keuze is. In de schaduw van dit grote nieuw kondigde de FIA de kalender voor 2013 aan en is het bezig om de bultneuzen van dit jaar te verbannen.

Tekst: Daan Jeuken

Lewis Hamilton reageerde op zijn overstap: “Het is tijd voor een nieuwe uitdaging. Een nieuw hoofdstuk bij Mercedes. Samen hoop ik dat we kunnen groeien en titels kunnen winnen. Mercedes-Benz heeft een geweldig erfgoed in de autosport.”
Zijn nu-nog-teambaas Martin Whitmarsh respecteerde de keuze van Hamilton, maar noemde het onverstandig. “Wij zijn een fantastisch team, of je nou meet over de laatste vier races, vier jaar of veertig jaar”, aldus Whitmarsh. “Ik zou elke rijder die wil winnen dan ook adviseren om naar ons te komen en iedereen die hier rijdt zou ik afraden te verkassen.”
“We hebben hem een erg goed financieel aanbod gedaan, naar mijn weten het hoogste in de Formule 1. We hebben hard gewerkt om hem te behouden. Hij belde twee dagen gelden en ik was de eerste aan wie hij het vertelde. We hebben een lang, warm gesprek gehad en gisteren weer. Uiteindelijk zullen we zijn beslissing moeten respecteren. Bovendien moeten we hem bedanken, want hij heeft een flink hoofdstuk van zijn leven bij ons geschreven.”
In de tussentijd lukte het McLaren om Sergio Perez weg te kapen voor de neus van Ferrari, dat lang twijfelde of de Mexicaan wel genoeg ervaring had. Nu vissen de Italianen achter het net. “Hij heeft ons overtuigd met een hele reeks goede prestaties, een trio podiums en zijn razendsnelle ronde in de GP van Monaco. Nu hij bij ons rijdt zullen we zijn capaciteiten verfijnen en doorontwikkelen.”
Weg met vreemde neuzen Naast het transfergeweld, heeft de FIA de kalender voor 2013 en de reglementen gepubliceerd. In die technische reglementen is niet veel veranderd, maar er is wel een regeltje toegevoegd dat een einde moet maken aan de vreemde neuzen met een bult erop. De teams hoeven hun auto’s niet opnieuw te ontwerpen, maar kunnen de bult afdekken met een cover. 
Daarnaast publiceerde de FIA de kalender voor 2013. Deze telt twintig races, waarvan alleen die in New Jersey nog onder voorbehoud is.
De kalender komt nagenoeg overeen met de voorlopige kalender die vorige week werd gepresenteerd. Alleen de races in Korea en Japan zijn omgedraaid, de Duitse race is verplaats naar 14 juli en de race op Spa-Francorchamps is op 25 augustus geplaatst.
Kalender Formule 1 in 2013: 17 maart Australië (Melbourne) 24 maart Maleisië (Sepang) 14 april China (Shanghai) 21 april Bahrein (Sakhir) 12 mei Spanje (Barcelona) 26 mei Monaco (Monte Carlo) 9 juni Canada (Montreal) 16 juni Amerika (New Jersey)* 30 juni Groot-Brittannië (Silverstone) 14 juli Duitsland (Nürburgring) 28 juli Hongarije (Hungaroring) 25 augustus België (Spa-Francorchamps) 8 september Italië (Monza) 22 september Singapore (Marina Bay, zie foto)  6 oktober Zuid-Korea (Yeongam) 13 oktober Japan (Suzuka) 27 oktober India (Buddh International Circuit) 3 november Abu Dhabi (Yas Marina) 17 november Verenigde Staten (Austin) 24 november Brazilië (Interlagos)
*onder voorbehoud
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet