Formule 1

Formule 1: Hamilton naar Mercedes, Perez richting McLaren, Schumi zonder zitje in 2013


lewis_hamilton_2012_mclaren_2
Het getouwtrek heeft lang geduurd, maar Lewis Hamilton is er eindelijk uit. Hij kiest ervoor om de komende drie jaar voor het F1-team van Mercedes uit te komen. De Brit, die ooit eeuwige trouw zwoer richting McLaren, gaat zijn oude liefde dus toch verlaten aan het einde van het lopende seizoen. Het talent van Sauber, Sergio Perez, zal Hamiltons plekje bij McLaren gaan innemen.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Peter van Egmond

De start van de grote stoelendans voor 2013 gaat ten koste van Michael Schumacher. De zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 verliest zijn stoeltje aan Hamilton. Of ''Der Michael'' nog naar een ander team zal verkassen of aan zijn tweede F1-pensioen gaat beginnen, is momenteel nog niet bekend. Dat de 43-jarige de Formule 1-helm aan de wilgen zal hangen, lijkt voor de hand te liggen. Zijn drie jaar durende rentree in de hoogste autosportklasse leverde de voormalige alleskunner slechts één nietig podiumplekje op. Een veel te mager resultaat voor de vroegere kannibaal van Grand Prix-zeges (met een recordaantal van 91 stuks).

Hamilton verkast voor 3 jaar naar Mercedes. De 27-jarige Brit heeft zijn halve leven een link gehad met McLaren, boekte er vele successen, maar zegt nu toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Inclusief bonussen zou Hamilton bij de Duitse renstal een jaarsalaris van zo’n 25 miljoen euro kunnen gaan verdienen.

McLaren wilde Hamilton graag behouden. Nadat Mercedes haar belangstelling had getoond, probeerde het Britse team hun voormalige troetelkind financieel tegemoet te komen. Maar Hamilton koos uiteindelijk toch voor de andere stal en om teamgenoot van Nico Rosberg te worden.

Overigens gaat er nog een F1-grootheid naar Mercedes. Drievoudig wereldkampioen Formule 1 Niki Lauda (1975, ’77 en ’84) krijgt een managementfunctie binnen de Duitse F1-formatie.

sergio_perez_tweede_maleisie_2

Sergio Perez, die dit jaar bij Sauber aan een sterk Formule 1-jaar bezig is, is nu door McLaren als Hamiltons vervanger binnengehaald. Met twee tweede plaatsen en ook nog een derde stek, heeft Perez in 2012 drie knappe podiumplekken veroverd. In Maleisië pakte hij dit jaar zelfs bijna zijn eerste Grote Prijs (zie foto). Ook Ferrari had Perez in het vizier. Maar de 22-jarige Mexicaan, die aan zijn tweede F1-jaar bezig is, kiest nu voor rivaal McLaren. Ferrari, dat Perez in het jeugdprogramma had opgenomen, vond hem nog niet ervaren genoeg. Perez zelf zegt wel al klaar te zijn voor de stap naar een absoluut topteam.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet