Formule 1

Formule 1: Ligt F1-loopbaan Schumacher in handen van Hamilton?

schumi_podium_f1_gp_europa_2012

Is de 43-jarigeMichael Schumacher aan zijn laatste Grand Prix’ als Formule 1-coureur bezig? Of weegt zijn enorme marketingwaarde voor het Duitse Mercedes nog steeds op tegen zijn tegenvallende prestaties als rijder? Als Lewis Hamilton ingaat op het lucratieve bod dat Mercedes hem recentelijk heeft gedaan, is er in 2013 geen plek meer voor Schumi. En zelfs als Hamilton het voorstel afwijst, is het de vraag of de zilverpijlen het aflopende contract met de racelegende gaan verlengen.

Tekst: Marc Kok
Foto: Peter van Egmond

In 2010 keerde Mercedes na dik een halve eeuw terug in de Formule 1. Alle hoop op een rentree richting de top werd op de schouders van Michael Schumacher gelegd. Het icoon was weliswaar vier jaar uit de hoogste autosportrunning geweest, maar met een record aan zeven wereldtitels in zijn racebroek was de zeer ervaren coureur synoniem voor succes.

Eén podium
Maar in inmiddels bijna drie jaar tijd heeft Schumi bar weinig laten zien. Slechts één keer veroverde hij met plek 3 een podiumplek. Dat was dit jaar tijdens de GP van Europa (zie foto). Na deze prestatie is een magere 7de plek de hoogste klassering die de oudere broer van Ralf Schumacher in 2012 heeft weten te scoren.

Rosberg beter dan teammaat
Tijdens de veertien weekenden heeft Schumacher weliswaar nog wat aardige dingen laten zien. Hij was de beste in Monaco en heeft zijn teamgenoot Nico Rosberg tijdens de kwalli's tot nu toe 8 keer verslagen tegenover 6 nederlagen. Maar tijdens de races ligt hij enorm achter op de prestaties van Rosberg. Niet alleen bezorgde Rosberg dit jaar tijdens de GP van China de renstal Mercedes de eerste F1-zege sinds 1955, bovendien heeft hij tot nu meer dan twee keer zoveel punten bij elkaar gereden dan Schumi: 93 om 43.

Ooit onaantastbaar
Schumacher staat, met nog zes races te gaan dit seizoen, op een voor hem onwaardige 12de plaats in het tussenklassement. Hij laat veel te weinig zien dat hij de man is die in het eerste deel van zijn F1-loopbaan schier onaantastbaar was. En naast zeven wereldtitels tevens 91 Grote Prijzen won, 68 poles pakte, 155 keer het ereschavot beklom en 77 keer de rapste raceronde noteerde.

Incidenten
Helaas voor de oude maestro maakt hij dit seizoen meer naam met incidenten. Afgelopen zondag knalde hij nog vol op de achterkant van de Toro Rosso van Jean-Eric Vergne. Dat levert Schumi tien strafplekken op de grid van de volgende Grand Prix (7 oktober in Japan) op. En dat was niet het eerste strafje dat dit seizoen aan de illustere Duitser werd uitgedeeld.

‘Grote waarde’
Al met al gaan er binnen Mercedes steeds meer stemmen op om Schumacher te vervangen. En zijn aflopende contract dus niet te verlengen. Hoewel Mercedes-teambaas Ross Brawn vandaag voor de microfoon van de BBC Radio nog beweert dat Schumacher van grote waarde is voor Mercedes, geeft Brawn toe dat de kwestie ‘Gaan we door met Der Michael’ een erg lastige is. Het enige dat de in Hürth-Hermülheim geboren coureur nog lijkt te kunnen redden, is dat zijn naam nog steeds veel marketingwaarde heeft voor het eveneens Duitse Mercedes.

Lewis Hamilton
Niettemin is inmiddels meer dan duidelijk dat Mercedes graag Lewis Hamilton wil binnenhalen voor het seizoen 2013. Aangezien de plek van Nico Rosberg bij de zilverpijlen onbedreigd lijkt (zijn contract loopt nog door), zou dat exit-Schumacher betekenen. Hamiltons huidige werkgever McLaren wil de Brit echter niet laten gaan, dus is er een biedingsslag tussen Mercedes en de Engelse collega-renstal aan de gang. De uitkomst van deze rijdersstrijd is nog allesbehalve duidelijk. Hamilton moet bij McLaren salaris gaan inleveren en zou wel eens voor het lucratieve 2013-bod van Mercedes gaan kiezen.

Paul di Resta
Mocht Hamilton volgend jaar toch bij McLaren blijven, ook dan is het de vraag of Mercedes met de 43-jarige routinier zal doorgaan. Zijn domme actie van afgelopen zondag (botsing op Vergne) is voor menig F1-volger een teken dat de jaren gaan tellen bij Schumacher. Wellicht zal Mercedes hem ‘inruilen’ voor een talentvolle rijder als Paul di Resta. De 26-jarige Schot stuurde zijn Force India afgelopen zondag in Singapore knap naar plek 4 en is tevens een protégé van Mercedes. Hij bezorgde met merk in 2010 nog de belangrijke DTM-titel.

Zes races
302-voudig Grand Prix-coureur Michael Schumacher kan zijn zaak helpen door de laatste zes GP's van het seizoen uitstekend te scoren. Anders zou het zomaar kunnen dat we over enkele maanden voorgoed afscheid moeten nemen van Schumi als F1-piloot.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet