Formule 1

Formule 1: Thailand aast op Grand Prix in 2014

mark_webber_demo_bangkok_in_2010

Waar de Franse staat eerder deze week bekend maakte geen geld in een Grand Formule 1 te willen steken, wil de regering van Thailand dat wel dolgraag. Sterker: mede dankzij een flinke financiële impuls vanuit overheidswege, beoogt Thailand in 2014 het F1-circus door de straten van Bangkok te laten denderen.

Tekst: Marc Kok

Inmiddels heeft F1-supremo Bernie Ecclestone een principeovereenkomst met de Thaise organisatie gesloten. Net als in Singapore zal de Grote Prijs in het donker bij kunstlicht worden verreden.

Centjes
Zoals bekend let Ecclestone graag op de centjes. Dus wil hij nog met de Aziaten onderhandelen over het bedrag dat zij gaan betalen om de F1 daadwerkelijk naar Bangkok te laten komen. De Thaise regering heeft inmiddels beloofd om ruim de helft van de organisatiekosten voor haar rekening te nemen. De totale som zal waarschijnlijk rond 30 miljoen euro bedragen. Ook Red Bull zou willen meebetalen.Populair
Formule 1 is in Azië erg populair. Toen Mark Webber enkele jaren geleden voor een demo met zijn Red Bull door Bangkok scheurde, waren zo’n 100.000 toeschouwers getuige van de rit van de Australische F1-piloot.

cpz_historisch_1948_prins_bira

Thailand heeft met Birabongse Bhanutej Bhanubandh, beter bekend als Prins Bira van Siam, een oude link met Formule 1. Prins Bira was een Thaise coureur die tussen 1950 en ’54 in totaal 19 Grand Prix’ heeft gereden. Hij maakt tevens onderdeel uit van de mooie autosportgeschiedenis van Circuit Park Zandvoort. Bira won in 1948 in de allereerste race die ooit op Zandvoortse bodem is verreden (zie foto).

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet