WTCC

WTCC: Huff komt met zege ex-aequo aan de leiding, opnieuw prachtige inhaalrace Coronel

120923_wtcc_huff_r2
Rob Huff wint race 2 en klimt daarmee op naar de eerste plaats in het kampioenschap

Een beter huwelijkscadeau had Chevrolet-coureur Rob Huff voor zijn kersverse echtgenote Jazz niet kunnen bedenken: met zijn overwinning in de tweede WTCC-race op het circuit van Sears Point in Sonoma kwam de Brit voor het eerst dit seizoen aan de leiding in de tussenstand van het WTCC. Huff moet die positie echter wel delen met zijn Franse teamgenoot Yvan Muller, die na een onsportieve actie tegen de Duitser Franz Engstler een drive-through kreeg en in de achterhoede eindigde. Achter racewinnaar Huff eindigde de Hongaarse BMW-rijder Norbert Michelisz als tweede, waarmee hij voor de tweede keer het klassement om de Yokohama Independents’ Trophy won. SEAT-rijder Gabriele Tarquini werd als derde geklasseerd. Tom Coronel reed opnieuw een prachtige inhaalrace, die hij als vijfde afsloot.

Tekst: René de Boer
Foto's: FIA WTCC/Photo4


James Nash werd naar de achterste plek in de startopstelling verbannen, omdat er al voorafgaand aan de reparatiepauze aan zijn AON-Ford Focus gewerkt werd. Zo schoof ook Tom Coronel een plekje op de grid naar voren, hij startte als 18e. Twee van Coronels BMW-collega’s, namelijk Stefano D’Aste en Mehdi Bennani, vertrokken vanaf de eerste startrij, met Wiechers-coureur D’Aste, voor de gelegenheid getooid in een raceoverall in de Amerikaanse kleuren, op de pole-position. Het licht werd bij de start verrassend snel uitgeschakeld. D’Aste pakte direct de leiding, voor Bennani en Engstler. D’Aste kreeg in de eerste ronde een tik van Bennani en werd zo beroofd van zijn kansen op een goede klassering. Engstler was daarmee tweede achter de Marokkaan.

Michelisz legde ondertussen de Chevy-fabrieksrijders Muller en Huff geen strobreed in de weg, zodat het duo na de eerste ronde al op de plaatsen drie en vier reed. Coronel reed ondertussen alweer op de tiende plaats, waarmee onze landgenoot opnieuw een sterke inhaaljacht liet zien. In de derde ronde hield Engstler Bennani onder druk, maar de Duitser had op zijn beurt weer Muller en Huff direct achter zich. Daarachter reden Michelisz, Tarquini, Monteiro en Menu. In de vierde ronde ging Bennani in de rondte , waarop Franz Engstler de eerste plaats in handen kreeg. De vreugde voor de Duitser duurde echter niet lang: in de vijfde ronde tikte Muller de BMW van Engstler aan, die daarop in de rondte ging. Ondertussen besloot de wedstrijdleiding tot een interventie van de safety-car, omdat zowel de auto’s van Monje als Bennani op gevaarlijke posities langs de baan stonden.

120923_wtcc_coronel_r2
Tom Coronel reed twee ijzersterke races op het circuit van Sears' Point

Aan het einde van de zevende ronde werd de race weer vrijgegeven, er werden zoals gebruikelijk twee ronden bij de oorspronkelijk geplande raceafstand van 13 ronden opgeteld. De herstart leidde niet tot positiewisselingen, maar daarvoor zorgde ditmaal wel de wedstrijdleiding: Muller kreeg voor zijn onsportieve actie tegen Engstler een drive-through-penalty opgelegd. Daarvoor kwam hij aan het einde van ronde negen binnen. Zo werd Rob Huff de nieuwe leider in de wedstrijd, al stond ook hij zwaar onder druk van Michelisz. Ook in het middenveld was het spannend: Coronel viel MacDowall aan, maar kreeg zelf ook bijna een tik van Boardman. Een ronde later was Coronel wel succesvol en zo was hij al zesde, terwijl hij korte tijd later ook het gat naar Monteiro dicht reed.

Vooraan bleef Huff aan de leiding voor Michelisz en Tarquini, en zo bleef de volgorde ook tot aan de finish, hoewel de wedstrijd om onbegrijpelijke redenen niet na 15, maar pas na 16 ronden officieel werd afgevlagd. Het klassement werd echter wel na 15 ronden opgemaakt. Zo won de Brit voor de Hongaar en de Italiaan, met daarachter Menu en Coronel, die in de 15e ronde de vijfde plek van Monteiro overnam.

120923_wtcc_michelisz_r2
Norbert Michelisz won in beide wedstrijden het klassement om de Yokohama Independents' Trophy

Uitslag:

1. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, 16 r. 29.19,176
2. Norbert Michelisz (Hon), BMW 320 TC, op 0,320
3. Gabriele Tarquini (Ita), SEAET Leon 1.6T, op 1,199
4. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze 1.6T, op 3,718
5. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, op 7,571
6. Tiago Monteiro (Por), SR Leon 1.6T, op 8,207
7. Alex MacDowall (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, op 12,682
8. Tom Boardman (GBr), SEAT Leon 1.6T, op 13,847
9. Stefano D’Aste (Ita), BMW 320 TC, op 14,220
10. Franz Engstler (Dui), BMW 320 TC, op 15,643

Stand na 18 van 24 races:
1. Yvan Muller, 315 punten
2. Rob Huff 315
3. Alain Menu 267
4. Gabriele Tarquini 193
5. Tom Coronel 164


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet