WTCC

WTCC: Yvan Muller in victory lane, Tom Coronel sluit sterke inhaalrace als achtste af

120923_wtcc_podium_r1
De Chevrolet van Yvan Muller in Victory Lane op Sonoma

Voor de zevende keer dit seizoen won Yvan Muller een WTCC-race. Met zijn Chevrolet Cruze reed de Elzasser op het circuit van Sonoma in Californië van de vierde startplaats naar de leiding en stelde vervolgens de overwinning veilig. Daarmee mocht hij op geheel Amerikaanse wijze zijn winnende auto in de ‘victory lane’ parkeren, een mooie promotie voor Chevrolet bij de thuisrace van het merk tijdens de WTCC-première in Noord-Amerika. Mullers Britse teamgenoot Rob Huff completeerde de Chevrolet-dubbelzege, terwijl Norbert Michelisz als best geklasseerde privérijder als derde over de eindstreep kwam. Tom Coronel reed vanaf de 20e startplaats een keurige inhaalrace, die hij als achtste afsloot.


Tekst: René de Boer
Foto's: FIA WTCC/Photo4

120923_wtcc_start_r1
Menu houdt het gas erop en verdedigt bij de start de eerste plaats

Bij de vliegende start was wedstrijdleider Mirek Bartos ditmaal al bij de eerste poging tevreden en schakelde het licht op groen. Daarop pakte Menu de leiding door in de eerste bocht het gas erop te houden, terwijl Tarquini aan de binnenkant in het zand belandde. Ook Oriola, Ng, D’Aste en Boardman raakten betrokken in een botsing, terwijl Cerqui en Dudukalo in het verdere verloop van de eerste ronde strandden. De volgorde na de eerste ronde luidde: Menu voor Muller, Huff, Michelisz, Tarquini, MacDowall, Engstler, Monteiro, Bennani, Nash en Coronel. In de derde ronde opende Huff de aanval op Yvan Muller, terwijl Menu ook zijn handen vol had aan de taak om Muller achter zich te houden.

In de vierde ronde ging Ng in de rondte, terwijl Muller en Huff aan de buitenkant beide Menu inhaalden. Menu viel direct daarop terug, zo te zien met een ophangingsprobleem, en reed aan het einde van de ronde de pitstraat in. Michelisz erfde daarmee de derde plaats. Leuk was de strijd tussen Tarquini en MacDowall om de vierde plaats, waarbij de Italiaan vooralsnog zijn positie wist te verdedigen. In de achtste ronde plaatste Coronel een aanval op Mehdi Bennani in de strijd om de achtste plaats, waarop de Marokkaan in de chicane rechtdoor schoot, maar vooralsnog zijn positie wist te behouden. Een halve ronde later was Coronel met een tik op de linker kant van de achterbumper van Bennani’s auto wel succesvol en nam zo de achtste positie over.

120923_wtcc_chevy_r1
Muller en Huff halen Menu in, de Zwitser valt ver terug

In de voorlaatste ronde liep Mullers voorsprong op Huff op tot 0,8 seconde en zo kwam de overwinning van de Fransman dan ook niet meer in gevaar. Bij het ingaan van de twaalfde ronde parkeerde Pepe Oriola zijn SEAT met een technisch defect op het rechte stuk. Dat was ook het enige noemenswaardige incident in de slotfase en zo won Muller voor Huff, Michelisz, Tarquini, MacDowall, Monteiro, Engstler, Coronel, D’Aste en Boardman.

Uitslag:

1. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze 1.6T, 13 ronden in 23:24,369
2. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, op 0,564
3. Norbert Michelisz (Hon), BMW 320 TC, op 5,444
4. Gabriele Tarquini (Ita), SEAT Leon 1,6T, op 8,847
5. Alex MacDowall (GBr), Chevrolet Cruze 1.6T, op 11,802
6. Tiago Monteiro (Por), SR Leon 1.6T, op 12,422
7. Franz Engstler (Dui), BMW 320 TC, op 15,707
8. Tom Coronel (Ned), BMW 320 TC, op 16,341
9. Stefano D’Aste (Ita), BMW 320 TC, op 17,304
10. Tom Boardman (GBr), SEAT Leon 1.6T, op 25,823

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet