Formule 1

Formule 1: Vettel profiteert van uitvalbeurt Hamilton

vettel_singapore

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Singapore op zijn naam geschreven. De Duitser stoomde bij de start naar de tweede plaats, maar moest zijn meerdere nog erkennen in poleman Hamilton. De Brit deed dit weekend niets fout, maar zag zijn versnellingsbak het begeven en moest uitstappen. Vettel leidde vervolgens continu, hield Button achter zich en won, pas voor de tweede keer dit jaar. De grote winnaar van het weekend heet echter wederom Fernando Alonso. De Spanjaard zag Hamilton uitvallen en nummer drie in het kampioenschap Räikkönen zesde worden. Nu is Vettel weer tweede in het kampioenschap, maar Alonso leidt nog steeds ruim.

Tekst: Daan Jeuken
Fotografie: Peter van Egmond

Maldonado verliest
De start van poleman Hamilton is erg goed en daarnaast gaat ook Maldonado goed weg. Hij laat zich echter foppen in de tweede bocht, waar Vettel heel slim binnendoor gaat. Maldonado is uit positie en wordt ook nog gepasseerd door Button. Achter Maldonado volgen Alonso en Di Resta, daarachter probeert Grosjean Webber voorbij te gaan, maar dat lukt niet.

In het achterveld komen de Caterhams met elkaar in aanraking, waarbij Petrov zijn neus beschadigt. Felipe Massa loopt een lekke achterband op en moet ver terug naar de pits.

Eerste stops
De eerste serie stops spelen zich af tussen ronde negen en veertien. De Red Bulls moeten als eerste, Webber nog twee ronden eerder dan Vettel. Beide heren komen in druk verkeer terecht, maar hoewel inhalen hier moeilijk is, lukt dat wel op nieuwe banden. De McLarens kunnen wat langer door dan de Red Bulls; Hamiltons banden zijn als eerste op, Button kan het als langste volhouden.

Ondanks het verschil in timing verandert er weinig na de pitstops, de onderlinge verschillen zijn nog nagenoeg hetzelfde.

Hülkenberg en Perez lang door
Na de pitstops is de kopgroep weer redelijk in stand, maar er zin nog twee mannen die niet gestopt zijn: Hülkenberg en Perez. Die rijden zesde en achtste. Ze kunnen op hun oude banden weliswaar geen vuist maken als een Mark Webber komt aanvallen, maar zij zullen wel een stop minder hoeven maken. Beide heren stoppen in ronde 19, het wordt interessant want zij in de slotfase kunnen.

Hamilton strandt jammerlijk
Lewis Hamilton deed dit weekend nog niets fout, reed een fantastische kwalificatie en leidde nu ook zonder veel problemen. Na 23 ronden is het echter plotseling afgelopen voor Hamilton: hij schakelt terug in de eerste bocht en kan dan niet meer schakelen. Een bijzonder jammerlijk einde voor de Brit, die hier een belangrijke slag leek te gaan slaan voor het kampioenschap.

Intussen zal Fernando Alonso zich weer rotlachen in zijn Ferrari, de nummer twee in het kampioenschap ligt eruit en de nummer drie Räikkönen rijdt tiende.

Twee serie stops
Na 29 ronden opent Webber wederom de serie pitstops. Dit keer komen Maldonado en Alonso daarna, tegelijk binnen. Maldonado’s stop is wat langer, maar hij houdt Alonso achter zich. De twee komen vlak achter Rosberg en Grosjean de baan op, misschien kan Alonso hier Maldonado verrassen. Hij zal echter geen onverantwoorde risico’s nemen, zeker niet bij Maldonado, wiens Williams regelmatig een magneet lijkt te bevatten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet