Clio Cup

Clio Cup: Sebastiaan Bleekemolen slaat dubbeslag in fraaie race, Langeveld tweede

480_sebas_langeveld_1218

Sebastiaan Bleekemolen heeft ook de tweede race in de Dutch Renault Clio Cup gewonnen tijdens de Trophy of the Dunes op Zandvoort. Vanaf pole had hij de gehele race Niels Langeveld vol in zijn spiegels. Ruud Steenmetz pakte met een derde positie zijn tweede podium van de dag.

Tekst: Maarten Overdijk
Foto's: Co van der Gragt, Bart Buijs en Klaas Norg

480_dekker_8178

Op de grid
Net als tijdens de eerste race deze ochtend, maken de Clio’s gebruik van twee ronden om de auto, lichaam en geest op orde te krijgen. Marcel Dekker start de race vanaf positie zes, nadat hij een gridstraf van vijf plaatsen heeft gekregen vanwege een verkeerd sporingsplaatje op de auto tijdens race één. Omdat hij daar geen voordeel van heeft gehad, heeft hij zijn resultaat van vanochtend mogen behouden. De eerste startrij wordt gevormd door titelkandidaten Sebastiaan Bleekemolen en Niels Langeveld. Eveneens aan de start staat Marcel van de Maat. De coureur ging vanmorgen nog over zijn dak, maar de mannen van BS Racing hebben de Clio op tijd gereed gekregen. Hulde!

480_start_1098

Kopstart Bleekemolen
Bij de start komt Bleekemolen goed van zijn plek en duikt als eerste de Tarzanbocht in. Langeveld sluit aan op positie twee, gevolgd door Ruud Steenmetz en Melvin de Groot. Marcel Dekker is erg actief in de eerste ronde en gaat zij aan zij met onder andere Joey van Splunteren en Melvin de Groot door de Slotemakersbocht en het Scheivlak. Hij klimt ermee naar plaats vijf.

480_start_achter_8128

Na een probleemvrije openingsfase, het kan dus wel, draait de strijd aan kop om Bleekemolen en Langeveld. Met het ingaan van de derde ronde begint Langeveld voorzichtig aan meer aan te dringen bij de leider. Het moet gezegd worden, Langeveld gaat voorzichtig te werk en neemt vooralsnog geen onnodige risico’s. Marcel Dekker gaat achter de top drie verder met zijn specialiteit van de dag, namelijk met het zij aan zij racen door de Slotemakersbocht. Ditmaal samen met Melvin de Groot en hij klimt daarmee naar plek vier.

480_achter_1180

De strijd om plaats zeven is er één waarbij zo’n beetje het halve veld bij betrokken is. Liroy Stuart en Niels Kool vechten vooraan in deze groep een stevige strijd uit, waarbij duwtjes niet gemeden worden. De wedstrijdleiding deelt daarbij een waarschuwingsvlag uit aan Stuart. Paul Harkema, die ook in dit gevecht zit, gaat er bij het uitkomen van het Scheivlak even vanaf, maar houdt het gas er vol op. Als volleerd rallycrosser keert hij stuitererend en al terug op het asfalt, zonder een positie te verliezen, maar waarschijnlijk wel met langzaam beurs wordende plekken op zijn achterste.

480_morien_5758

Fraaie gevechten op alle fronten
De Clio race is een prachtige vertoning. Aan kop is er de fraaie strijd tussen Langeveld en Bleekemolen, maar ook de strijd om plaats acht, Niels Kool is inmiddels losgereden op plaats zeven, blijft ronduit spannend. Regelmatig rijden de coureurs drie-dik over het circuit. Of het allemaal goed blijft gaan is vooralsnog de vraag.

480_steenmetz_langeveld_5737

Na twintig minuten racen is het Ruud Steenmetz die voorzichtig de druk opvoert bij Niels Langeveld, die op zijn beurt de spiegels van Bleekemolen al rondenlang kleur geeft. Toch blijft de strijd om de leiding feitelijk een herhaling van zetten. Ronde na ronde schermt Bleekemolen de binnenkant van de Tarzanbocht af, probeert Langeveld het buitenom, maar komt laatstgenoemde bij het uitkomen van de bocht te kort. Ondertussen is Niels Kool voorbij gegaan aan Joey van Splunteren voor plaats zes.

480_schreurs_1227

Vlak voor het einde zien we nog een ware heldenactie van Peter Schreurs. Met Paul Harkema naast zich verdedigt hij zich prachtig richting Scheivlak. Hij toont een groot hart en behoudt daarmee plaats 11.

480_langeveld_sebas_5726

Bleekemolen behaalt tweede zege
In de slotfase wordt de strijd om de zege feller. Steenmetz bemoeit zich nadrukkelijk met het geheel, waardoor de spanning stijgt. Bleekemolen houdt echter zijn hoofd koel en rijdt naar de overwinning. Hij wint na knap verdedigend werk zijn tweede race van de dag. Niels Langeveld lijkt meer dan tevreden met de tweede plaats, zeker met het oog op het kampioenschap. Steenmetz blijft op drie. Dekker heeft op eenzame wijze de vierde plek binnen gehaald, voor Niels Kool die gaandeweg de race zich naar voren heeft gewerkt.

De coureurs aan het woord

Sebastiaan Bleekemolen: “Een prima en nette race. Er zat eigenlijk weinig variatie in de aanvallen van Niels, steeds bij de Tarzanbocht kon ik de binnenkant afschermen. Ik ben ook blij dat hij geen onnodig risicovolle actie heeft geprobeerd, daar schieten we niks mee op. Ik was steeds iets sneller in onder andere de Kuhmobocht, Niels in de Audi-S en daardoor bleven we dicht bij elkaar. Ik probeerde nog Ruud erbij te betrekken in de hoop dat hij wat punten af kon snoepen voor plek twee, maar misschien had ik dat wel iets meer moeten proberen. De achterstand op Niels is nu zeventien punten, we zien het wel met de Finaleraces”.

Niels Langeveld: “Ik had deze tweede plaats even nodig na de pech van vanmorgen. Ik heb alles geprobeerd om Sebastiaan voorbij te komen, maar hij is zo ervaren. Het lukte niet. Maar ik heb de snelste ronde gereden en ben dus maar twee punten van mijn voorsprong kwijt geraakt. Al met al ben ik tevreden”.

480_podium_5798

Uitslag race 1 Dutch Renault Clio Cup
Trophy of the Dunes, zondag 23 september 2012
1. Sebastiaan Bleekemolen (Team Bleekemolen) 15 ronden
2. Niels Langeveld (Certainty Racing Team) + 0.452
3. Ruud Steenmetz (Madeno Racing) + 1.193
4. Marcel Dekker (Dekker Racing) + 10.973
5. Niels Kool (Team Bleekemolen) + 17.459
6. Joey van Splunteren (Rhesus Racing) + 18.002
7. Melvin de Groot (Team Bleekemolen) + 18.325
8. Edgar van der Ende (Certainty Racing Team) + 27.213
9. Ronald Morien (Equipe Verschuur) + 30.095
10. Peter Schreurs (BS Energy Racing Team) + 31.206
11. Liroy Stuart (Rhesus Racing) + 32.994
12. Paul Harkema (Equipe Verschuur) + 33.118
13. Yaro Deckers (Equipe Verschuur) + 36.452
14. Marcel van de Maat (BS Energy Racing Team) + 41.254
15. Martin de Kleijn (Team Bleekemolen) + 41.428
16. Eva Harkema (Equipe Verschuur) + 41.609
17. Jim Raaymakers (Certainty Racing Team) + 01:06,2
18. Steven van der Ploeg (Visual Art & Racing) + 01:40,6
DNF Dennis de Borst (Team Bleekemolen) + 26.055
DNF Robert van den Berg (Harders Plaza Racing) + 1 ronde
DNF Wilbert van den Burg (Visual Art & Racing) + 10 ronden
DNF Michael Bleekemolen (Team Bleekemolen) + 15 ronden

480_podium2_2420


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet