Formule 1

Formule 1: Hamilton grijpt dominante pole

hamilton_singapore_kwal

Lewis Hamilton heeft in de straten van Singapore een dominante poleposition gescoord. Sebastian Vettel was in alle trainingen de snelste, maar kon nu geen vuist maken tegen de McLaren-coureur. Hamilton was een halve seconde los van de rest en kan in de wetenschap dat de man op pole hier nog altijd gewonnen heeft (behalve bij het Renault-fiasco in 2008), met vertrouwen uitzien naar de race. Bovendien heeft Hamilton morgen een buffer, want hij wordt op de voorste startrij verrassend geflankeerd door Pastor Maldonado. De Williams-rijder hield Vettel, Button en Alonso achter zich. Nummer drie in het kampioenschap Kimi Räikkönen kwam niet verder dan p12.


Tekst: Daan jeuken
Foto: Peter van Egmond


Sauber rekent mis
Na een standaard eerste sessie, vechten Vergne, Ricciardo, Kobayashi en Senna uit wie er met de Caterhams, Marussia’s en HRT’s uitvalt. Vergne staat onder de streep, maar verbetert zich. Daarmee staat teamgenoot Ricciardo onder de streep en ook hij verbetert zich. Dat brengt Kobayashi op p18, maar hij staat vreemd genoeg in de pits. Een miscalculatie van Sauber? Het komt Kobayashi duur te staan. Terwijl Perez ruim op p8 staat, ziet Kobayashi op tv dat hij morgen als achttiende moet starten.

Lotus heeft het niet zo

Lotus zit al het hele jaar tegen de eerste overwinning aan te hikken, maar Singapore lijkt hier niet het decor van te worden. De Lotussen gaan het hele weekend nog niet echt lekker. Räikkönen gaat in Q2 heel vroeg de baan op en weet een behoorlijk rondje te rijden. Grosjean, terug na zijn schorsing, probeert het zelfde, maar eindigt in de muur. Hij kan wel terug naar de pits. Dat geldt ook voor Senna: hij raakt in de voorlaatste bocht de muur en daarbij breekt zijn achterwiel af. Omdat de pits zo dichtbij is haalt hij die nog, maar rijden zit er niet meer in.

Aan het eind van Q2 staan Hamilton, Vettel en Button in de pits, zij staan ver genoeg voor op de rest. Romain Grosjean komt weer de baan op en hij nestelt zich verrassend op p3. Onder de rode streep staan (van 16 naar 11) Vergne, Ricciardo, Perez, Schumacher, Massa en Maldonado. Vergne en Massa verbeteren zich, maar niet tot boven de streep. Maldonado klimt wel boven de streep en duwt Räikkönen eruit. Dan komt alleen Schumacher nog. Hij staat zestiende en verbetert zich naar p9. Hülkenberg is dan elfde, hij is nog wel op de baan, maar rijdt niet meer voluit en valt dus uit.

Tweestrijd?
De strijd om de pole lijkt een tweestrijd te worden tussen Vettel en Hamilton. Zij zijn zeer aan elkaar gewaagd en waren in Q2 samen bijna een seconde los op de rest. De eerste slag is buiten kijf voor Hamilton, hij is in alle sectoren de snelste en is met 1:46.362 veruit de snelste. Vettel komt daar met 1:47.694 nog niet bij in de buurt, hij moet zelfs vier tienden toegeven op Button. De drie zijn de enigen die twee pogingen wagen. Ze moeten wel maken dat ze terugkomen, want de rondjes zijn hier zo lang dat er geen tijd is voor rustige in- en outlaps.

In de slotfase is het druk op de baan. Het scheelt dat de Mercedessen de baan niet meer op gaan, de andere acht doen dat wel. Degenen die nog geen tijd hebben gezet komen als eerste. Grosjean houdt zijn Lotus nipt uit de muur, maar is nipt langzamer dan Vettel. Maldonado is een stuk sneller, hij rijdt de tweede tijd. Alonso is langzamer dan hij, hij rijdt derde tijd. Webber komt daarna, hij rijdt de vijfde tijd.

Dan komt Vettel nog. Hij was tot dusver elke training het snelst, maar komt nu niet verder dan de derde tijd, achter Hamilton en Maldonado. Button komt als allerlaatste en rijdt de vierde tijd. Hamilton haalt zijn eigen tijd ook niet, maar heeft de pole al in zijn zak.

Op de vijfde plaats eindigt Alonso, verrassend gevolgd door Di Resta. Webber en Grosjean delen de vierde startrij, de Mercedessen rijden niet en eindigen op p9 en p10.

Hamilton verrast
Lewis Hamilton greep na een machtig rondje een dominante pole, maar had dat niet verwacht. “Vettel was het hele weekend erg snel, ik weet niet wat er in Q3 met hem was gebeurd. Wij hadden niet verwacht vooraan te staan, maar ik reed een erg goede ronde en ben erg blij met deze tijd.”

Misschien nog wel verrassender dan de pole was de tweede plaats voor Pastor Maldonado. “Tijdens de trainingen waren we een beetje verdwaald met de set-up, maar in de kwalificatie ging het steeds beter. In Q2 hadden we een erg goede balans gevonden en in Q3 was het nog beter. We zijn hier erg consistent, dus ik denk dat het een mooie race kan worden.”

De teleurgestelde van de top drie heet Sebastian Vettel. “Het ging tot dusver erg goed, maar ik weet niet waarom we in Q3 de stap niet konden zetten. Derde is echter geen slechte positie om te starten; de race is lang en er kan veel gebeuren. De snelheid is er al het hele weekend, maar het is jammer dat het uiteindelijk niet bij elkaar kwam.”

Uitslag kwalificatie Singapore
1. Lewis Hamilton, 1:46.362
2. Pastor Maldonado, op 0.442
3. Sebastian Vettel, op 0.543
4. Jenson Button, op 0.577
5. Fernando Alonso, op 0.854
6. Paul di Resta, op 0.879
7. Mark Webber, op 1.113
8. Romain Grosjean, op 1.426
9. Michael Schumacher, geen tijd
10. Nico Rosberg, geen tijd

11. Nico Hülkenberg, 1:47.975
12. Kimi Räikkönen, 1:48.261
13. Felipe Massa, 1:48.344
14. Sergio Perez, 1:48.505
15. Daniel Ricciardo, 1:48.774
16. Jean-Eric Vergne, 1:48.849
17. Bruno Senna, geen tijd

18. Kamui Kobayashi, 1:49.933
19. Vitaly Petrov, 1:50.849
20. Heikki Kovalainen, 1:51.137
21. Timo Glock, 1:51.370
22. Charles Pic, 1:51.762
23. Narain Karthikeyan, 1:52.372
24. Pedro de la Rosa, 1:53.355

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet