Formido Swift Cup

Swift Cup: David Verzijlbergen snelste in kwalificatie. Crash Benjamin van den Berg

480_verzijlbergen_9577

David Verzijlbergen heeft met een snelle ronde in het begin van de kwalificatie de snelste tijd voor zich opgeëist in de Formido Swift Cup. Met Jeffrey Rademaker en Tommy van Erp op twee en drie maakte de bekende topdrie van dit jaar ook nu weer de dienst uit. De kwalificatie moest enige tijd worden onderbroken na een crash van Benjamin van den Berg, die even daarvoor de vierde tijd op de klokken had gezet. Omdat het na de hervatting van de kwalificatie regende, zaten tijdsverbeteringen er niet meer in en bleef de volgorde met Verzijlbergen, Rademaker en Van Erp ongewijzigd.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Co van der Gragt

480_sandberg_9557

Als eerste na de lunchbreak is de Formido Swift Cup aan de beurt voor zijn kwalificatie. Met Maurits Sandberg, die uitkomt voor Certainty Racing Team, heeft de klasse er een nieuwkomer bij. Ook Youri Verswijveren is er weer bij met het model Swift van vorig jaar en daarmee komt het totaal aantal auto’s op twaalf.

480_rademaker_4424

Zoals verwacht melden David Verzijlbergen en Tommy van Erp zich meteen met snelle tijden in de kop van het klassement. Aanvoerder van de kampioenschapstand Jeffrey Rademaker gaat als laatste op pad maar zet in zijn eerste snelle ronde meteen de derde tijd op de klokken. ‘Best of the rest’ is op vier Benjamin van den Berg, met op vijf Jörg Obluda. Een ronde later passeert Rademaker Van Erp en staat zo achter Verzijlbergen op twee.

480_crash1_9578

480_crash2_9580

Op dat moment, met nog tien minuten op de klok, gaat Benjamin van den Berg in de Hugenholtzbocht rechtdoor hard de banden in en veroorzaakt een code rood situatie. De jonge Harders Plaza-rijder lijkt op het eerste gezicht oké, maar de schade aan de Swift is zeer fors, terwijl er ook allemaal rommel op de baan ligt.

480_crash3_9612

480_crash_4_9615

Terwijl de marshalls druk bezig zijn met het schoonmaken van de baan, begint het te regenen en daarmee zijn de resterende tien minuten van de kwalificatie eigenlijk zinloos geworden. Tijdsverbeteringen zijn immers op de volledig natte baan onmogelijk. Toch gaan diverse rijders het asfalt op, al zal het meer zijn om ervaring op te doen op een natte baan. Daarmee eist Verzijlbergen de pole position voor zich op, voor Rademaker en Van Erp. Het is gezien de schade twijfelachtig of Benjamin van den Berg er vanmiddag in de eerste race bij zal zijn. Debutant Sandberg rijdt in zijn eerste kwalificatie naar plaats elf.

480_groep_4454

Uitslag kwalificatie Formido Swift Cup
Trophy of the Dunes, Circuit Park Zandvoort, zaterdag 22 september 2012
1. David Verzijlbergen (Certainty Racing Team) 2:07.517
2. Jeffrey Rademaker (Coronel Racing) + 0.063
3. Tommy van Erp (Coronel Racing) + 0.137
4. Benjamin van den Berg (Harders Plaza Racing) + 0.824
5. Jörg Obluda (Adriano sports) + 0.852
6. Stefan Beelen (Coronel Racing) + 1.081
7. Alain Mossinkoff (Coronel Racing) + 1.174
8. Kim van den Berg (Harders Plaza Racing) + 1.261
9. Youri Verswijveren + 1.506
10. Gerard de Nooij (Team Bleekemolen / Racing Team Welzorg) + 1.881
11. Maurits Sandberg (Certainty Racing Team) + 2.550
12. Jos Veldboer (Dekker Autosport) + 3.535
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet