Chrono NK 4-takt

Kartingevents: Onverwachts perfecte omstandigheden bij NK 4-takt Sprint Emmen


img_3954_109

RK1 Junioren
Deze klasse kent, zoals altijd, een goede opkomst. Een grote hoeveelheid rijders zorgt altijd voor kleine verschillen in de kwalificatie. Dat is wederom geen uitzondering. De naam de bovenaan de lijst prijkt is die van Wesley Bakker. Hij heeft een tijd neergezet van 44.662 seconden. Daaronder zien we de naam van Max Tjelpa staan. Naast zijn naam staat een tijd van 44.776 seconden. De derde, en de laatste virtuele podiumplaats, is voor Sasha de Gram. Hij heeft een tijd neergezet van 44.807 seconden. Kleine verschillen dus. Een saillant detail is dat alle rijders, behalve Jari Benschop die zijn debuut maakt, binnen één seconde verschil hebben gekwalificeerd.

Geen goede start

Hoewel Wesley Bakker een snelle kwalificatie kent, gaat de start van de eerste manche minder florissant. Desondanks weet hij zijn positie te bewaren. Het nadeel hiervan is dat hij direct Max Tjelpa op zijn achterbumper krijgt. Tjelpa geeft het tempo aan en Bakker moet even opschakelen om de leidende positie te bewaren. Bakker en Tjelpa zijn op dat moment sneller dan rest van het veld en kunnen een kleine voorsprong realiseren. Tjelpa rijdt nog steeds in aanvalsmodus en zoekt naar de mogelijkheden om Bakker te passeren. Het lukt Bakker niet lang om Tjelpa achter zich te houden. Wanneer Tjelpa, er eenmaal voorbij is, schroeft zijn tempo op. Bakker laat een gat vallen en de spanning in de wedstrijd wordt hiermee een beetje gebroken. De gaten zijn dermate groot dat er de komende ronden geen positiewisselingen meer plaatsvinden. In de laatste fase van de race lijkt Bakker zijn tempo nog te kunnen verhogen, maar lukt het niet om nog dichterbij Tjelpa te komen. Uiteindelijk zijn hiermee de rollen ook verdeeld. Max Tjelpa wint niet met overmacht. Het gat tussen hem en Wesley Bakker bedraagt een halve seconde. Desondanks had Tjelpa de wedstrijd in handen. De derde plaats is voor Michael Pen die zes seconden later de streep passeert. Hij heeft Job Mooren vlak achter zich kunnen houden.

Tweede manche

Bij de start van de tweede manche is Max Tjelpa goed weg. Hij kan zijn overwinning in manche één omzetten in de leidende positie in manche twee. Wesley Bakker heeft de tweede plaats in handen. Het is wederom een snelle openingsfase van de race. Tjelpa leidt deze keer overtuigend en geeft het tempo aan. Michael Pen en Micheal den Herder bezetten de derde en vierde plaats. Vooraan weet Tjelpa een voorsprong te realiseren en is het dus niet echt spannend. Het gevecht om de derde positie is dat wel. Pen en Den Herder raken volop in gevecht en wisselen veel van positie, voeren de druk op en creëren mogelijkheden. Ondanks dat het niet heel spannend is vooraan, zijn de verschillen eigenlijk niet zo heel groot. Echter, de enige wisseling van positie die te constateren is, is die van Pen en Den Herder. Zij zijn heftig in gevecht. Halverwege de wedstrijd weet Den Herder de situatie positief te veranderen. Hij komt voor Pen terecht en zal deze positie de gehele race niet meer weggeven. Pen valt op dat moment ver terug in het veld. Als de finishvlag wordt gezwaaid is Max Tjelpa de eerste die passeert. De tweede is Wesley Bakker op een halve seconde verschil. De laatste podiumplaats is voor Micheal den Herder op iets minder dan vijf seconden verschil op de leider.

Dagklassement
Het dagklassement ziet er als volgt uit: Max Tjelpa bovenaan met zesenzestig punten. Daaronder staat de naam van Wesley Bakker met zestig punten. De laatste podiumplaats is voor Job Mooren met vierenvijftig punten.

Volgende raceweekend

Met deze laatste race is dit zonnige raceweekend alweer voorbij. Of het volgende raceweekend ook zo zonnig wordt, valt nog te bezien. Dit raceweekend is 7 oktober in Veldhoven. De resultaten kunnen in de tussentijd bekeken worden op www.raceresults.nu. Tot dan!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet