Chrono NK 4-takt

Kartingevents: Onverwachts perfecte omstandigheden bij NK 4-takt Sprint Emmen


img_3762

VT250 Jr., Light & Sr.
Deze klasse kent eveneens verschillende categorieën. Dit raceweekend verschijnen er rijders in twee verschillende klassen; Light en Senior. De snelheden van deze karts ontlopen elkaar in de kwalificatie niet veel. Bij de Senioren staat de snelste tijd op naam van Marco Jonkers met 39.758 seconden. De tweede tijd is voor Bram Ramselaar een 40.273 seconden en de derde tijd is van Nikki Mooren met 40.333 seconden. Bij de Lights is de snelste tijd een 40.327 seconden en die staat op naam van Chris van Ruiten. De tweede tijd bij de Lights is voor Lars Brugman met 40.686 seconden, de derde van Charly Brugman met 40.767 seconden.

Openingsfase
Bij de rollende start van de Senioren kan Bram Ramselaar de leiding overnemen van Marco Jonkers. Berend Dumas schiet door naar de tweede plaats, hij komt van ver weg. Jonkers heeft hier het nakijken en ziet zijn goede kwalificatie verdwijnen als sneeuw voor de zon. Later zal blijken dat Dumas te snel op het gas was gegaan en een valse start heeft gemaakt. Bij de Lights bezetten Chris van Ruiten en Lars Brugman de eerste startrij. Van Ruiten weet in de openingsfase van de race de overhand te krijgen. Hij schiet door het veld heen om de leiding van de Lights stevig in handen te houden.

Seniorenstrijd
Vooraan bij de Senioren is het gevecht rond de eerste positie vol geopend. Deze strijd laat weinig ruimte voor fouten over. Ramselaar maakt één slechte combinatie en wordt direct ingehaald. Zodoende wisselen de posities de gehele tijd. Dumas neemt dan de leiding over, gevolgd door Jonkers. Ramselaar is in een betrekkelijke korte tijd van leider naar derde gegaan. Bijzonder spannend dus. Daarna lukt het Ramselaar ook niet meer om het tempo te volgen en hij ziet de andere twee rijders wegrijden. Jonkers begint dan de mogelijkheden te zoeken bij Dumas. De druk loopt aanzienlijk omhoog. Jonkers beproeft vooral zijn geluk op het rechte stuk, maar dat is niet zo vruchtvol.

Dumas wint, maar toch niet

Als de rijders de helft van de race hebben gereden, zijn de rollen verdeeld. Dumas weet aanvankelijk te winnen, maar heeft een valse start gemaakt waarvoor hij gestraft wordt. De uiteindelijke winnaar is Jonkers. Startnummer 6 bezet de tweede plaats en de derde plaats is voor Nikki Mooren. Dumas bezet na de rectificatie de vierde positie. De eerste Light die we tegen gekomen is die van Chris van Ruiten. De tweede Light plaats is voor Charly Brugman en de derde Kelly Boonstra.

Tweede manche
Bij de start van de tweede race zien we een verrassende ontwikkelingen. Bram Ramselaar komt goed weg van de vijfde positie. Bij de start van de Senioren wisselen de posities veel. Als de eerste bocht doorgekomen is ligt Ramselaar op kop, met achter zich Marco Jonkers en Nikki Mooren. Bij de Junioren weet deze manche Chris van Ruiten eveneens de overhand te krijgen. Van Ruiten verdwijnt snel in het veld met Senioren, waardoor het moeilijk te beoordelen wat de posities zijn bij de Lights. Jonkers grijpt de leiding bij de Senioren. Hij houdt Ramselaar achter zich. Die probeert het tempo van Jonkers nog te volgen, maar slaagt daar niet in, Jonkers loopt zelfs uit. De spanning bij de Senioren is er uit. Chris van Ruiten en Charly Brugman gaan bij de Lights aan de kop. Brugman heeft in eerste instantie wat moeite het tempo van Van Ruiten te volgen, maar die valt uit met technische mankementen. Zo krijgt Brugman de leiding in zijn schoot geworpen. Hiermee zijn de rollen verdeeld. Bij het zwaaien van de vlag passeert eerst Jonkers met een gat van acht seconden op Mooren, Ramselaar bezet de derde positie. De eerste Light die de vlag passeert is die van Charly Brugman. Die wordt gevolg door Kelly Boonstra. De derde positie is alsnog voor Chris van Ruiten, omdat hij dicht tegen het einde van de race uitviel.

Dagklassement
De dagklassementen zien er als volgt uit: Bij de Senioren staat Marco Jonkers bovenaan met zesenzestig punten. Nikki Mooren op twee met achtenvijftig punten, de derde positie is voor 6 met zevenenvijftig punten. Bij de Lights staat Charly Brugman bovenaan met drieënzestig punten, daaronder Chris van Ruiten met eenenzestig punten en op de derde positie Kelly Boonstra met achtenvijftig punten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet