Chrono NK 4-takt

Kartingevents: Onverwachts perfecte omstandigheden bij NK 4-takt Sprint Emmen


img_4931_1006

Het Kartingevents weekend was een speciaal weekend. Waar in Emmen regen en wind gegarandeerd waren, was het daar juist stralend mooi weer. De thermometer bleef steken rond de dertig graden, de wind en regen bleven uit. Hierdoor kon er, wanneer er niet geracet werd, achterover geleund worden in de zon. Dat was voor alle aanwezigen een bijzondere verandering.


Tekst: Sebastiaan Looijen
Foto's: orangesportsphotography


Cadet 160
In tegenstelling tot de meeste andere raceweekenden dit jaar hoeven de rijders niet door de regen te rijden, noch met barbaarse weersomstandigheden af te rekenen. De zon schijnt en de baan is helemaal droog. Eveneens heeft de organisatie besloten de kwalificatietijden te verlengen. De rijders hebben meer tijd om een goede tijd neer te zetten en een snelle kwalificatie is minder afhankelijk van het lot. Dit geeft de rijders alle mogelijkheden om te laten zien hoe snel zij een ronde kunnen rijden. De snelste tijd in de kwalificatie staat op naam van Justin Polman. Hij heeft een tijd neergezet van 48.239 seconden. De tweede tijd staat op naam van Luciano Kensenhuis, die een tijd heeft neergezet van 48.429 seconden. De derde snelste tijd staat op naam van Senna van Walstijn met een tijd van 48.430 seconden.

Wisseling aan de kop
Bij de start van de eerste manche kan Justin Polman zijn goede kwalificatie verzilveren. Hij neemt de binnenste lijn in de eerste bocht. De eerste bocht is op dit circuit een scherpe bocht naar rechts, waar de buitenste lijn niet snel is. Het is daarom extra belangrijk een goede startpositie te hebben. Luciano Kensenhuis heeft bij de start het nakijken en moet hierdoor achter Justin Polman sluiten. Sterker nog, Senna van Walstijn ziet in de eerste bocht bij het aanremmen kans om Kensenhuis voorbij te gaan en doet dat ook. Eenmaal voorbij aan Kensenhuis opent Van Walstijn de aanval op de leider in de wedstrijd. Van Walstijn weet betrekkelijk snel in te halen, Polman bezet dan de tweede en Kensenhuis de derde positie. Nadat deze wisseling in leiding heeft plaatsgevonden, rijden deze drie rijders zich los.

Weinig positiewisselingen
De gaten worden dan wat groter, Kensenhuis heeft moeite het tempo te volgen en zakt een beetje terug. Polman daarentegen voert zijn tempo op en begint mogelijkheden te zoeken om Van Walstijn te verschalken. Die weet echter enigszins ruimte te bewaren en houdt Polman van zich af. In het midden van de wedstrijd wordt dit gat wat groter. Als de laatste minuten in gaan, hervindt Kensenhuis zijn tempo en kan weer aansluiting vinden bij Polman. Deze twee rijders raken in gevecht en dat kost beide wat tijd en snelheid. Van Walstijn weet hierdoor een klein stukje uit te lopen. Dit gat verdwijnt tegen het einde van race en alle drie de rijders zijn weer dicht bij elkaar. Toch komt Senna van Walstijn als eerste over de streep, gevolgd door Justin Polman en Luciano Kensenhuis komt als derde over de streep. Een spannende race, maar weinig positiewisselingen.

img_4289_410

Race 1 gaat verder

In de tweede race staat Senna van Walstijn vooraan. Zoals eerder vastgesteld: vooraan is de beste startpositie. Van Walstijn komt goed weg en behoudt de eerste positie. Justin Polman kan niet bij Van Walstijn komen en moet volgen. Luciano Kensenhuis bezet wederom de derde positie, waardoor de posities van het eind van de vorige race niet veranderd zijn. Het verschil is dat Van Walstijn in de openingsfase overtuigender leidt dan in de vorige race. De eerste drie rijders kunnen zich los rijden van de overige rijders en Van Walstijn neemt wat afstand. Dit is van korte duur, de strijd om de eerste positie breekt in alle hevigheid los. Kensenhuis zoekt ruimte om Polman te passeren en Polman zoekt op zijn beurt ruimte om Van Walstijn te passeren.

Spannende eindfase
Het aanremmen van de eerste bocht na start/finish blijkt een belangrijke plek te zijn om in haalactie te doen. Het lukt Polman de eerste poging niet om in te halen, de tweede poging lukt dat wel. Echter, Van Walstijn weet snel weer in te halen om de eerste positie in handen te nemen. Mike van Vugt weet op de vierde plek aan te sluiten en gaat op in het gevecht om de leiding. De laatste fase van deze manche is eveneens spannend, maar wederom vinden er weinig daadwerkelijke positiewisselingen plaats. Als de vlag wordt gezwaaid is Van Walstijn ook nu als eerste over de streep. Polman is wederom twee en Kensenhuis weer derde.

Dagklassement
In het dagklassement zien we de naam van Senna van Walstijn bovenaan met zesenzestig punten. De tweede plaats is voor Justin Polman met zestig punten en de laatste podiumplaats is voor Luciano Kensenhuis met vijfenvijftig achter zijn naam.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet