NASCAR

NASCAR: Brad Keselowski wint Chase-wedstrijd No 1 op Chicagoland

Penske-coureur Brad Keselowski heeft de eerste Chase wedstrijd in Chicagoland op zijn naam geschreven. Keselowski pakte na zijn allerlaatste pitstop definitief de leiding.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2012_chase_1_keselowski
Brad Keselowski behaalde de eerste zege in "The Chase" naar de Cup. Hij deed het
beter dan Penske-collega Power in Indycar. Bij Penske ligt de druk nu op Keselowski
om een titel binnen te halen.

Keselowski wint Chase-wedstrijd No 1
Penske-coureur Brad Keselowski pakte zijn vierde Sprint Cup-zege dit seizoen. In de eerste Chase-wedstrijd versloeg hij Jimmie Johnson met een voorsprong van 3.1 seconden. Van de 257 ronden tellende wedstrijd reed vijfvoudig NASCAR Sprint Cup-kampioen Jimmie Johnson maar liefst 172 ronden aan de leiding. Aanvankelijk leek Johnson op zijn vierde seizoenszege af te stevenen. Maar zijn allerlaatste reguliere stop kostte hem uiteindelijk toch de overwinning. Johnson kwam in de 228e ronde voor zijn laatste stop naar binnen. In de daaropvolgende ronde kwam Keselowski eveneens voor zijn laatste stop naar binnen. Bij het uitrijden van de pitlane kwam hij op gelijke hoogte met Johnson en pakte de leiding.

Volgens de NASCAR-reglementen moeten de coureurs bij het uitrijden van de pits alle vier hun wielen beneden de witte lijn houden. Johnson was ervan overtuigd dat Keselowski te vroeg terug op de baan kwam. “He screwed me up” liet Johnson via de boordradio weten. Hoewel het HMS Team de NASCAR-organisatie vroeg om het voorval te bestuderen kon men geen onregelmatigheden ontdekken.

start_chase_r1
Start van de eerste Chase-wedstrijd op Chicagoland.


Jimmie Johnson: “Na zijn laatste stop was zijn auto gewoon beter. Zijn team verrichtte perfect werk. Maar voor ons is het eveneens een mooi begin van “The Chase” Het zijn 10 lange wedstrijden en er kan nog veel gebeuren. Maar het is prachtig om hier vandaag als tweede te eindigen.”

Voor JGR-coureur Denny Hamlin eindigde de allereerste Chase-wedstrijd in een teleurstelling. Door gebrek aan brandstof viel hij van de negende naar de zestiende plek terug. Zijn crewchief vertelde hem dat hij eigenlijk vier ronden te kort kwam. “Ik probeerde mijn positie te behouden, werd langzamer, maar moest ook weer niet te langzaam worden. Het is frustrerend maar onze auto’s zijn snel genoeg om terrein goed te maken.” aldus Hamlin.

Doordat zijn gaspedaal plotseling bleef hangen is Jeff Gordon de laagst geklasseerde Chase-kandidaat. Hij werd als 35e geklasseerd. Van de 12 Chase-kandidaten eindigden er maar liefst zeven in de Top 10.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet