Diversen

Internationaal. Britten blijven domineren. Esmeijer derde, drama voor Detige

rgmmc_salbris_junioren_zaterdag

Perfecte kartomstandigheden op het kartcircuit van Sologne in het Franse Salbris tijdens de laatste dag van de Rotax Eurochallenge vandaag. Het Europees kampioenschap voor de Rotax Max klassen was aan de apotheose toe. Na drie geslaagde meetings in Genk, Wackersdorf, Kristianstad werden vandaag de titels uitgereikt. Is Nederland of België weer een kampioen rijker?

Tekst: Philippe De Roeck
Foto’s: Michael Meli
s

De DD2 stond als eerste op het programma. In de voormiddag werd de prefinale afgewerkt. Mathias Detige en Xen de Ruwe hadden nog uitstekende kansen op de titel. Beide heren stonden ook op de eerste start rij voor de prefinale. De koppositie kon Mathias Detige niet vasthouden. Het was Ben Cooper, een man met enorm veel ervaring die de prefinale won voor Miiko Laiho en Mathias Detige. Tom Dielissen werd erg knap vijfde, Chris Sterken zesde en Xen de Ruwe zevende.

Het was dus Ben Cooper die de beste kaarten in handen had voor de finale van de DD2 die om half twee van start ging. De Canadees had een goede start en wist uit de brokken te blijven. Miika Laiho en Lucas Orrock die voorbij was gegaan aan Detige bleven goed in het spoort van Cooper. Ook Xen de Ruwe schoof wat plaatjes op richting een vijfde plaats. In de zevende ronde werd de rode vlag gezwaaid na een incident tussen Florent Lambert, Harald Garkaklis en Bozec Goulven. Heel het veld kwam weer samen. Drama bij de herstart voor de leider van het kampioenschap Mathias Detige. Hij kwam na de herstart meteen de pits binnen gereden en haalde het einde niet. Ben Cooper had wel een kanon start en liep meteen uit op Laiho en Orrock. Xen de Ruwe had nu alle kansen op de titel maar stelde zich niet tevreden met een vijfde of zesde plek en reed met het mes tussen de tanden naar een derde plek. Ben Cooper hield stand en won, Miiko Laiho werd tweede en Xen de Ruwe derde. Erwin Montfoort werd sterk zesde in de finale. Tom Dielissen werd dertiende. Christ Sterken werd 18e De winst bij de Masters was voor Christophe Adams die won voor Chris Groen en Tasmin Germain. Dennis Kroes moest al na de vijfde ronde aan de kant. De teleurstelling voor Mathias Detige bleek van korte duur want de titel gaat richting de Belg in dienst van Bouvin Power !

Harry Webb pakte vrijdag de pole, won al zijn heats op zaterdag en ook de prefinale op zondag werd gewonnen door de Brit op de Tony Kart. De prefinale werd een Brits feestje want Jack Atiken werd tweede en Ryan Anderton derde. Fazio Franssen deed het uitstekend en werd zesde. Lennert van Bogaert start de finale als twaalfde net voor Janneau Esmeijer die dertiende werd maar niet over de snelheid beschikt die hij eerder in Genk, Wackersdorf en Zweden had. Ook Sam Schippers moet hard werken achter het stuur van de Intrepid en werd dertiende. Max Timmermans werd 16e, Tom Meijer 22e. Sven van der Slik werd 25e, Boris Kolff plaatste zich via de second chance en werd 34e. Ook de finale leek een simpele overwinning te worden voor Webb, maar toch… Jack Atiken die naast Webb op de eerste rij stond haalde het einde van de eerste ronde niet. Het was Guan Yu Zhou die samen met Webb een gaatje sloeg op het treintje met onder andere Thomas Preining, Jan Jonck en Ryan Anderton. Fazio Franssen volgde op een seconde van die groep als zesde. Janneau Esmeijer hing vlak achter zijn landgenoot op een zevende plaats.

In de elfde ronde plaatste Yu Zhou een aanval op Webb en nam de leiding over. Thomas Preining en Jan Jonck kwamen in diezelfde ronde met elkaar in contact. Dat betekende meteen het einde voor Jonck, Preining verloor enorm veel plekken.. Esmeijer ging voorbij Franssen en reed toen al vierde. Franssen kwam door als vijfde, Sam Schippers als zesde. In de voorlaatste ronde plaatste Esmeijer de aanval voor het podium en ging voorbij aan Ryan Anderton. Guan Yu Zhou pakte als eerste de finishvlag voor Harry Webb en Janneau Esmeijer die de snelheid in de finale duidelijk te pakken had. Fazio Franssen werd vijfde, Sam Schippers zesde. Lennert van Bogaert eindigde zijn eerste EK op de Sodi als 12e, drie plaatsen beter dan Tom Meijer die 15e werd. Max Timmermans reed naar een 22e plek in de finale. Sven van der Slick werd 25e, Boris Kolff 27e. Harry Webb pakt na dit prachtig weekend de titel in de Junior Max.

rgmmc_salbris_junioren

Als laatste was het aan de Rotax Senioren die hun finale afwerkten. Sean Babbington was in de ochtend de snelste in de prefinale. In Genk won Babbington al de finale en ook nu zag het er dus goed uit. Pierce Lehane en Harrison Scott werden tweede en derde. Michael Cool viel in het begin wat terug maar wist toch als elfde over de streep te komen. Net voor Glen van Droogenbroeck die veertiende werd. Bas de Laat kwam als 20e door. Bryan Eerden moest in de ochtend nog de second chance heats afwerken waarna hij zich plaatste voor de prefinale waarin hij 24e werd.

Babbington kwam goed weg bij de start en wist zich voorin te houden. Achter hem kregen zowel Harrison Scott als Josh Hart, James Singleton over de vloer die van een vierde plek naar de tweede plaats doorschoof. Ook Glen van Droogenbroeck deed het uitstekend en reed halfweg de wedstrijd al op een zesde plek. Michael Cool ging achter zijn teammaat aan maar kon de zevende plaats niet vasthouden en reed als 10e rond. Met nog vijf ronden te gaan was het nog steeds Sean Babbington die op kop hing en ruim een halve seconde voor had op James Singleton. Harrison Scott reed nog steeds als derde rond. De Nederlanders vonden we terug op P20 en P21. Dat zijn respectievelijk Bryan Eerden en Bas de Laat. Van Droogenbroeck ging voorbij aan Ed Brand waardoor hij schitterend als vijfde doorkwam. Er moesten nu nog twee ronden afgelegd worden. Sean Babbington reed nog wat weg van Singleton en pakte de volle winst. Harrison Scott werd derde. Glen van Droogenbroek kende een goede finale en maakte heel wat plaatsen goed. Hij werd vijfde en doorbrak de hegemonie van de Britten. Michael Cool werd 10 na een zware finale met veel positie wisselingen. Bas de Laat werd negentiende, Bryan Eerden verloor nog wat plekken en werd 24e. De titel is zo goed als zeker voor Sean Babbington.

Voor de definitieve uitslag van het kampioenschap is het nog even wachten. Er kunnen nog eventuele schrapresultaten toegepast worden toegepast.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet