Sportscars

Sportscars: Toyota boekt eerste overwinning in FIA WEC

6hsaopaulostart-fiawec

Nicolas Lapierre en Alexander Wurz hebben in hun Toyota TS030-Hybrid op het circuit van Interlagos in Sao Paulo een sensationele overwinning behaald. Het Frans-Oostenrijkse duo bezorgde Toyota al na drie races de eerste zege in het FIA World Endurance Championship. Na 247 ronden bleef de Toyota met startnummer 7 de twee door Audi Sport Team Joest ingezette Audi R18's ruim voor. Lapierre en Wurz finishten uiteindelijk een minuut voor André Lotterer, Benoit Tréluyer en Marcel Fässler. De Rebellion Racing Lola-Toyota van Neel Jani en Nicolas Prost was de beste bij de privateers.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: FIAWEC.com


Toyota verslaat Audi in direct gevecht
Bij de start wist Nicolas Lapierre de beide Audi's achter zich te houden bij het ingaan van de "S do Senna" en de Fransman kon direct een gat slaan en begon langzaam weg te lopen van zijn directe concurrenten. Het gat was groot genoeg om na de eerste serie pitstops weer voor de twee Audi's op de baan terug te komen. Na een uur racen had Lapierre 18 seconden voorsprong.

Tom Kristensen verloor vervolgens de tweede plaats aan Marcel Fässler toen hij in de "S do Senna" in de rondte werd getikt door een Ferrari. Na een korte safety car periode, door het stilvallen van een van de Signatech auto's, lag de Toyota van Alexander Wurz ruim 40 seconden voor Fässler, die op zijn beurt weer een halve minuut voor Kristensen reed.

6hsaopaulo-toyota-fiawec

De enige momenten waarop de Audi's de leiding in de wedstrijd pakten waren de momenten dat de Toyota de pits opzocht. Wurz, Lapierre en de Toyota pitcrew maakten echter geen fouten en zo wist Toyota elke keer weer voor de Audi's te komen nadat ook die een stop hadden gemaakt. Er stond echter geen maat op de Toyota op Interlagos en na 185 ronden wist Lapierre de Audi van Lucas di Grassi op een ronde te zetten. Acht ronden later zette Lapierre ook Lotterer - en daarmee het complete veld - op een ronde.

Een splash-and-dash pitstop voor Toyota ongeveer vijf minuten voor het einde van de race zorgde er voor dat de Audi's weer in dezelfde ronde kwamen, maar het gat was te groot en na ruim zes uur racen kwam Alexander Wurz dan ook als eerste over de streep. Een minuut later volgde André Lotterer als tweede en nog eens 14 seconden later was het Lucas di Grassi die als derde finishte.

De Rebellion Racing Lola van Prost en Jani kwam op vijf ronden achterstand als beste privateer over de streep. Het lukte Rebellion Racing niet om een 1-2 te behalen, want met nog 3 minuten te gaan wist Strakka Racing coureur Jonny Kane Harold Primat in te halen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet