Formule Renault 3.5

Formule Renault 3.5: Robin Frijns wint eerste race op de Hungaroring

Een oppermachtige derde overwinning voor rookie Robin Frijns na vanaf poleposition gestart te zijn. Onze landgenoot had op de Hungaroring een prima start en werd alleen in de beginfase onder druk gezet door Kevin Magnussen. Na een foutje van de Deen reed Frijns verder onbedreigd naar de overwinning en deed prima zaken voor het algemene klassement. De Fortec Motorsport rijder vergrootte zijn voorsprong mede door de magere 10de positie van directe titelconcurrent Sam Bird. De derde podiumplaats was er voor Jules Bianchi, die tijdens de wedstrijd geen vuist kon maken.

2

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: Justin van Densen

De strijd om de titel vooraf is enorm spannend. Robin Frijns is koploper met 131 punten voor Sam Bird met 126 en direct gevolgd door Jules Bianchi met 1 punt achterstand. Met nog drie raceweekeinden en zes races voor de boeg is de strijd nog lang niet beslist.

Robin Frijns pakte in de kwalificatie voor de eerste race de snelste tijd. De Fortec Motorsport reed in de voorlaatste ronde op een opdrogende baan naar de pole maar was daar nog niet gerust op. De concurrentie kon echter in de allerlaatste slotfase de tijd niet verbeteren. Naast hem op de eerste rij start Kevin Magnussen. Jules Bianchi start vanaf een derde plaats. De andere titelkandidaat Sam Bird verprutste zijn kwalificatie en vertrekt vanaf een tiende plaats.

1

Robin Frijns heeft een prima start en pakt meteen voorsprong. Kevin Magnussen komt niet zo goed weg maar weet Bianchi en Arthur Pic achter zich te houden. Frijns en Magnussen lopen weg van Bianchi die het tempo van de beide koplopers niet kan bijhouden. Ook Sam Bird maakt geen progressie en valt terug naar een elfde plaats en buiten de punten. Kevin Magnussen is ontketend en rijdt een aantal snelste ronden en komt dichterbij Frijns. Magnussen voert de druk op maar maakt een foutje en gaat even van de baan af, zonder zijn tweede plaats te verliezen. Dit uitstapje geeft Frijns de nodige rust aan de kop. Antonio Felix Da Costa pakt de vierde plaats af van Pic en is in opmars naar Bianchi. Weinig veranderingen in het verdere wedstrijdverloop om de strijd aan de kop. Ondanks dat Kevin Magnussen in de slotfase nog dichterbij komt rijdt Robin frijns naar een prachtige start-finish overwinning en doet prima zaken in het algemene klassement.

Uitslag Race 1:
1. Robin FRIJNS NED NED FORTEC MOTORSPORTS R 30 ronden in 46:24.229
2. Kevin MAGNUSSEN DEN GBR CARLIN R +1.636
3. Jules BIANCHI FRA FRA TECH 1 RACING +12.201
4. Antonio Felix DA COSTA POR POR ARDEN CATERHAM R +15.802
5. Arthur PIC FRA FRA DAMS +19.692
6. Nico MÜLLER SUI ITA INTERNATIONAL DRACO RACING R +20.487
7. Carlos HUERTAS COL GBR FORTEC MOTORSPORTS R +24.726
8. Marco SØRENSEN DEN CZE LOTUS R +25.381
9. Alexander ROSSI USA GBR ARDEN CATERHAM +26.294
10. Sam BIRD GBR CZE ISR +36.243

Stand:
1. Robin FRIJNS NED R 156
2. Jules BIANCHI FRA 140
3. Sam BIRD GBR 127
4. Nick YELLOLY GBR 92 25
5. Arthur PIC FRA 86
6. Marco SØRENSEN DEN R 83
7. Kevin MAGNUSSEN DEN R 76
8. Nico MÜLLER SUI R 68
9. Kevin KORJUS EST 49
10. Alexander ROSSI USA 49

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet