Formule 1

Formule 1: Alonso oppermachtig naar overwinning

Fernando Alonso heeft voor 131.000 uitzinnige toeschouwers zijn eerste thuisoverwinning in de Formule 1 geboekt. In de eerste 15 ronden van de race pakt Alonso zijn voorsprong op Michael Schumacher, laat de leiding aan de Duitser na zijn pitstop, maar was in het vervolg van de race in staat om zijn marge te consolideren. Uiteindelijk komt de wereldkampioen 18,5 seconden voor Schumacher over de finish. Giancarlo Fisichella en Felipe Massa komen binnen op P3 en P4, voor een tegenvallende Raikkonen, Button en Barrichello. Nick Heidfeld sleept het laatste te vergeven punt in de wacht voor BMW, Christijan Albers heeft de pechduivel op de spreekwoordeljke achterbank en behoort tot de uitvallers.

Tekst: Rogier Thomasse

Direct na de start zijn het beide Renaults en Ferrari’s die wegrijden van de rest van het veld, Alonso voor Schumacher, Fisichella en Massa. De Renaults gaan overduidelijk lichter van start dan hun rode concurrenten, wat al snel resulteert in een voorsprong van een kleine 15 seconden voor Alonso op Schumacher op P3, voor de eerste pitstops.

Raikkonen settelt zich na een sterke start vanaf de vijfde startrij op P5, om die niet meer af te staan.

De race biedt, net als in de GP2 vanochtend, weinig inhaalspektakel, maar wel de nodige actie naast de baan. In ronde 9 is het Takuma Sato die met 230 km/h spint in de Renault-bocht, waar David Coulthard eerder dit weekend op dezelfde manier al zijn kwalificatie al zag stranden. Sato is in staat zijn weg te vervolgen naar de pits, waar hij tegelijk met teamgenoot Franck Montagny binnenkwam. Het team kan de wagen van Sato voldoende herstellen om deze terug te laten keren op de baan, Montagny moet zijn strijd direct staken na aanhoudende problemen met de aandrijfas van zijn Super Aguri. Even van tevoren heeft de Fransman een aanvaring gehad met Tiago Monteiro, bij een poging om de Midland coureur binnendoor in te halen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet