Belcar

Div: Vanthoor, Sandström, Bonanomi en Kumpen bezorgen WRT tweede 24 Uurszege in Zolder

Tweede opeenvolgende zege met een nieuwe recordafstand er bovenop (860 ronden tegen 844 voor de winnaars van 2009): de Audi R8 LMS Ultra van WRT heeft deze editie 2012 van de 24 Hours of Zolder zonder meer kleur gegeven. Laurens Vanthoor, Edward Sandström, Marco Bonanomi en Anthony Kumpen hebben er wel een tempo moeten op na houden dat waanzinnig hoog lag om zo hun directe tegenstanders voor te blijven. De zege wordt er alleen mooier door. Kumpen kan bovendien tweemaal champagne ontkurken, want hij is met zes zeges de nieuwe recordhouder op het Limburgse circuit.

Tekst PR

We hadden de GT3's van de laatste generatie vooraan verwacht en het was van bij de start duidelijk dat het een verbeten gevecht zou worden tussen de BMW Z4 van Bas Leinders, de Porsche 911 GT3-R van Marc Goossens en de Audi R8 LMS Ultra van Edward Sandström, want dat waren de heren die de start namen. De Audi koos in eerste instantie voor dubbele stints met één en hetzelfde setje banden en liet de twee bolides vooraan een klein gat slaan. Tijdens de nacht zou de Audi het geweer van schouder wisselen en de frisse temperatuur en een ontketende Laurens Vanthoor deden de rest.

Opschudding als rond middernacht de BMW opgeeft, met een overbrengingsprobleem. De Audi en de Porsche zouden vervolgens de rest van de race kruiden, waarbij elk detail het verschil kon maken. 's Morgens dienden de Porsche de remmen te wisselen, wat de Audi een minimale marge gaf, maar de buren in de pitlane bleven keihard vechten om iedere seconde.
Net voor de laatste pitstops zaten er amper zes seconden tussen beide wagens, maar een nieuw probleem met de remmen zou er voor zorgen dat de balans definitief in het voordeel van de Audi zou overhellen.

Laurens Vanthoor genoot de eer om de lijn als eerste te overschrijden. “Het is mijn derde race in Zolder en ik win hier”, aldus de jonge Limburger. “Het is een schitterend resultaat, voor Audi, voor WRT en voor heel het team dat prachtig werk leverde. Ik wil trouwens nog de prestatie van mijn hele familie onderlijnen: ik win in de R8 LMS, mijn vader wint de categorie van de prototypes en is vierde algemeen en mijn broer Dries wordt Belgisch kampioen karting in Francorchamps, schitterend toch?”

Marc Goossens, Fred Bouvy, Maxime Soulet en Bert Redant werden tweede, in een Porsche die perfect was, op de remmen na. Zij gingen een andere Porsche 997 vooraf, die van vader en zoon Derdaele en de broers Hans en Frank Thiers en Danny De Laet in de 997 GT3 Cup van Racing Belgium. Retera-Vanthoor-Brutschin-Bailly wonnen in de Radical SR3S – met een atmosferische 1500 cc motor – de categorie van de prototypes voor heel wat bolides met een 2.0 Honda: “De wagen liep als een klok en zonder het probleem met het vullen van het reservoir, was nog meer mogelijk geweest”, vertelt Benjamin Bailly die blij is dat de prototypes hun waarde bewezen hebben.

Naast de vier prototypes in de top 10, vinden we ook de Porsche 996 Cup van Jeffrey Van Hooydonk die tot de laatste ronden heeft gevochten voor de winst in de kleine GT-klasse. Noteren we nog de zeges van de BMW M3 van Dierckx-Van de Water-Beyers-Van de Water in de categorie Historic, van de BMW 120d van Vocht-Van Loo-Piessens-Meulders in de categorie Toerwagens en de schitterende publiek opkomst tijdens een zonovergoten weekend tijdens deze 34ste editie van de 24 Hours of Zolder.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet