24H Series

Div: Lapidus Racing-McLaren wint 24H BARCELONA

120909_24hbcn_winner_480
Eerste 24-uursrzege voor McLaren MP4-12C GT3 dankzij Lapidus Racing in Barcelona

De Lapidus Racing-McLaren MP4-12C GT3 heeft de 15e editie van de 24H BARCELONA gewonnen. Na 24 uur en 640 ronden, een totale afstand van 2.979,2 kilometer, reed de Brit Adam Christodoulou de auto van het Nederlands/Duitse team over de eindstreep en stelde daarmee de overwinning bij de internationale lange-afstandsrace voor GT’s, toerwagens en 24H-specials veilig. Christodoulou deelde de oranje-witte sportwagen met zijn Britse landgenoten Tim Mullen en Phil Quaife en de Nederlandse teameigenaar Klaas Hummel. De Russian Bears Motorsport-Ferrari 458 Italia (#4, Miguel Toril/Dmitry Samorukov/Boris Rotenberg/Maurizio Mediani/Sergey Zlobin) eindigde als tweede, de Auto Racing Club Bratislava-Porsche 997 (#7, Miro Konopka/Ivo Breukers/Mato Konopka/Wolf Nathan/Jaap van Lagen) werd als derde geklasseerd en won daarmee de Porsche 997-klasse.

Tekst en foto's: PR


Tot halverwege de race had de Lapidus Racing-McLaren een comfortabele voorsprong, maar even na middernacht werd de auto in de pitbox geduwd, waar het linker overdrukventiel van de turbocompressor moest worden vervangen. De reparatie kostte het team 19 ronden en toen de auto weer in de race terugkeerde, was deze teruggevallen naar de derde plaats. Tijdens de nacht maakte de McLaren met snelle rondetijden echter weer terrein goed. Na enkele uren reed de Britse sportwagen wederom aan de leiding, maar later was er opnieuw tijdverlies na een aanrijding met de 4PET by Las Moras Racing-BMW 123D (#54, Hans Kuipers/Tom v.d. Mosselaar/Dries Zwienenberg/Liesette Braams). Toen de zon boven het Circuit de Catalunya opkwam, reed de McLaren opnieuw op kop en vervolgens reed het team de overwinning naar huis. Het was de eerste zege voor een McLaren-sportwagen in een 24-uursrace sinds de overwinning van Yannick Dalmas, JJ Lehto en Masanori Sekiya bij de 24 Uur van Le Mans in 1995.

120909_24hbcn_porsche_7_480
De Porsche met de Nederlanders Van Lagen, Breukers en Nathan eindigde als derde en klassewinnaar

Klassesucces Nederlanders met Porsche

De Auto Racing Club Bratislava-Porsche 997 Cup (#7, Miro Konopka/Ivo Breukers/Mato Konopka/Wolf Nathan/Jaap van Lagen) nam de leiding in het algemeen klassement over, toen de McLaren in de pits gerepareerd werd, maar het team kreeg een aftrek van vijf ronden als gevolg van een incident tijdens een gele-vlagfase gedurende de nacht. Niettemin kwam het Nederlands/Slowaakse team als derde in het algemeen klassement en als winnaar in de Porsche 997-klasse over de eindstreep.

Als vierde in het algemeen klassement behaalde de Bonk Motorsport-Guttroff-Chevrolet Corvette C6 (#17, Tobias Guttroff/Joachim Kiesch/Jens Richter/Peter Bonk) de overwinning in de SP2-klasse, gevolgd door de Las Moras Racing-Renault Mégane Trophy (#12, Luc Braams/Duncan Huisman/Michael Munemann/Ronald Morien), die gedurende de eerste helf van de race lange tijd aan de leiding in de klasse reed, maar vanwege een defect aan het stuurhuis in de avond terzgviel.

120909_24hbcn_las_moras
De Las Moras-Renault werd tweede in de klasse

De overwining in de klasse A3T ging naar de Russian Bears Motorsport-SEAT Leon Supercopa (#32, Vyacheslav Maleev/Mikhail Maleev/Kirill Ladygin/Pol Rosell/Joan Vinyes), die op de zesde plaats in het algemeen klassement over de eindstreep kwam. De SEAT van het lokale Sunred-team met WTCC-coureurs Pepe Oriola en Fernando Monje plus Jordi Oriola en Ferran Monje (#1) reed in het eerste uur van de race aan de leiding, maar verloor daarna tijd en viel tenslotte uit na een crash in de nacht.

De Besaplast Racing MINI Cooper S (#42, Franjo Kovac/Fredrik Lestrup/Thomas Tekaat/Ralf Eisenreich) behaalde de overwinning in de klasse A2. Dit team kwam aan de leiding, nadat de Schirra Motoring MINI John Cooper Works (#46, Friedrich von Bohlen/Harald Grohs/Markus Oestreich/Jürgen Nett), die lange tijd op de eerste plaats reed, vanwege een defecte turbocompressor in de nacht terugviel. De Schirra-MINI reed op dat moment op de uitstekende zesde plaats van de 51 deelnemende auto’s.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet