Formule 1

Formule 1: Hamilton wint, Perez knap tweede, Alonso grote winnaar

480_monza_hamilton

Lewis Hamilton heeft op Monza een eenvoudige overwinning geboekt: zijn leidende positie kwam nimmer in het gedrang. Hamilton hoefde alleen enige tijd de leiding af te staan aan Sergio Perez; de Sauber-rijder had een verrassende strategie, stopte veel later dan de andere eenstoppers en kon daarna op zijn nieuwe banden razendsnel oprukken naar de tweede plaats. De grote winnaar van de dag is echter Fernando Alonso. Hij eindigde als derde, maar zag de nummers twee en drie in het kampioenschap, Vettel en Webber, allebei uitvallen. Jenson Button overkwam hetzelfde, op de tweede plaats liggend, en dus heten de nummers twee en drie in de titelstrijd nu Hamilton en Räikkönen (die vijfde eindigde).

Tekst: Daan Jeuken
Fotografie: Peter van Egmond

Zonder schade door de chicanes
Bij de start komt Jenson Button slecht weg, hij wordt in de eerste meters al voorbijgereden bij Massa. Die probeert het bij de eerste chicane nog bij Hamilton, maar buitenom is er geen ruimte. Hierdoor heeft wel Button de mogelijkheid om bij de tweede chicane weer aan te vallen, maar Massa pakt slim de binnenkant en behoudt de tweede plaats. 

Grote passen van Alonso
Schumacher en Vettel volgen achter Button, daarachter is Räikkönen naar zes geschoten voor Kobayashi en de eveneens goed gestarte Alonso. Die heeft voor het Italiaanse publiek wat goed te maken en hij passeert snel en eenvoudig Kobayashi en Räikkönen.
Nu zit hij achter Vettel, zijn directe concurrent in het kampioenschap. Die zit te jagen op Schumacher, maar de topsnelheid van de Mercedes is zo hoog dat dit een moeilijk verhaal is voor Vettel. Toch weet de jongste Duitser na drie ronden de vierde plaats te grijpen in de eerste chicane.
Alonso gaat ook meteen in de aanval bij de veteraan, maar hij loopt tegen hetzelfde probleem aan. In de slipstream kruipt Alonso naar de staart van de Mercedes, maar als hij er dan achteruit komt, loopt de Mercedes weer wat weg. Alonso’s aanval mislukt een paar ronden op rij, maar dan gaat hij in de Parabolica al in de aanval en pakt hij p4.

Vergne komt goed weg
In ronde acht zien we plotseling Vergne dwars de chicane ingaan. Zijn achterwiel breekt af bij het remmen en dus is er geen houden aan. De Toro Rosso stuitert op de kerb en dreigt ook nog de lucht in te gaan. Dat wordt Vergne bespaard, hij stuitert terug op het asfalt en dat doet ook pijn.

Schumacher moet stoppen

Er wordt voorafgaand aan de GP van Italië getwijfeld of het een één- of een tweestopper gaat worden. Voor Michael Schumacher is dat vrij snel duidelijk: na dertien ronden valt hij terug, terwijl Räikkönen steeds dichter bij een aanval komt. Dat hoeft echter niet, want in rondje 16 maakt Schumacher zijn stop. Räikkönen ligt inmiddels wel zes tellen achter Alonso. In het vrije veld is hij wel iets sneller dan de Spanjaard, maar hij krijgt plotseling een aanval van Perez voor de kiezen. De Sauber pakt in de chicane de goede kant en gaat naar p6. Räikkönen maakt meteen zijn pitstop, maar weet de plaats van Schumacher niet te winnen.

Button terug naar twee

Lewis Hamilton heeft na vijftien ronden inmiddels vijf seconden voorsprong op Massa. Die heeft iets meer dan een seconde voorsprong op Button, maar de Brit heeft zich even ingehouden. Als het team hem zegt dat alles goed gaat met banden en dergelijke gaat Button in de aanval en pakt hij erg netjes de tweede plaats terug. De geslagen Massa maakt meteen zijn pitstop, de vraag is wat Button nu kan. 
Vettel en Alonso stoppen de volgende ronde. De twee zitten dicht bij elkaar en komen bijna naast elkaar de baan weer op. Vettel behoudt zijn plaats wel, de twee komen vlak achter Massa terecht.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet