NASCAR

NASCAR: Bowyer wint Richmond. 12 Chase-kandidaten liggen vast. Kyle Busch grote verliezer.

Na 26 races is er bekend welke 12 NASCAR Sprint-coureurs er de volgende 10 weken om de titel mogen strijden. Clint Bowyer won met zijn Toyota in Richmond. Een regenonderbreking speelde Jeff Gordon volledig in de kaart. Hij veroverde de laatste Chase plek.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR, Autostock

2012_gordon_kahne_richmond
Grote vreugde bij Hendrick Motorsports. Zowel Jeff Gordon als Kasey Kahne kwalificeerden
zich met de hakken over de sloot voor "The Chase" Het was een mirakel dat Gordon zich
alsnog kwalificeerde.

Twaalf titelkandidaten liggen vast. Zege voor Bowyer in Richmond
Onvoorstelbaar maar regen speelde Jeff Gordon volledig in de kaart. De viervoudige Sprint Cup-kampioen leek in het begin van de wedstrijd in Richmond zijn wildcard kansen voor de laatste Chase-plek te verspelen. Gordon verloor zelfs een ronde en zakte terug naar de 25e plek. Een neutralisatie voor regen in de 152e ronde zou voor Gordon het keerpunt betekenen. “Pech, we hebben het gemist” verklaarde de Hendrick Motorsports-coureur tijdens de onderbreking tegenover diverse reporters. Maar dankzij een neutralisatie in de 276e ronde kwam Jeff Gordon weer terug in dezelfde ronde. Achter winnaar Clint Bowyer eindigde de Hendrick Motorsports-coureur als tweede en verzekerde zich daarmee de 12e plek in “The Chase”. Ook teamgenoot Kasey Kahne kwalificeerde zich als 11e voor “The Chase”. Voor het eerst heeft het team van Hendrick Motorsports daarmee vier coureurs en het voltallige team in “The Chase’

2012_hamlin_richmond
Denny Hamlin, de morele winnaar in Richmond.

Kyle Busch grote verliezer
Kyle Busch was ongetwijfeld de grote verliezer in Richmond. Toen er in de 277e ronde wegens regen geneutraliseerd moest worden, ging Busch niet direct naar binnen. Hij gokte op een rode vlag. Die kwam echter niet en Busch moest heel veel terrein prijsgeven. Hij eindigde uiteindelijk als zestiende. Voor de derde maal in zijn carrière kwalificeerde Busch zich niet voor “The Chase”. Ook voor JGR-teamgenoot Denny Hamlin betekende de wedstrijd in Richmond, na 202 ronden op kop gereden te hebben, een zware teleurstelling. Hoewel hij zich ruim voor “The Chase” kwalificeerde zat er niet meer dan een 18e plek in. Ook Carl Edwards, die vorig jaar met Tony Stewart voor een zinderende titelfinale zorgde, kwalificeerde zich voor de tweede maal in zijn carrière niet voor “The Chase”


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet