IndyCar

Indycar: Goud voor Alex Zanardi op de Paralympics!

Alex Zanardi heeft vandaag op het circuit van Brands Hatch misschien wel de mooiste sporttriomf uit zijn indrukwekkende carrière behaald. De voormalige Champcar/WTCC-coureur behaalde goud bij de “Handbikes”

Tekst Willem J.Staat

Goud voor Alex Zanardi op Brands Hatch
Grote triomfen in Champcar en later voor BMW in het WTCC, maar de meest indrukwekkende behaalde de 45-jarige Zanardi vandaag op het circuit van Brands Hatch. Hij legde het 16 km. lange parcours, dat rondom het circuit was uitgezet, af in een afstand van 24m50.22.secs. Hij versloeg Norbert Mosandl met een voorsprong van meer dan 27 seconden. In het eerste gedeelte had de Italiaan al een voorsprong van 14 seconden opgebouwd.
Een promotiefilmpje dat voorafgaande aan Zanardi's deelname aan de Paralympics werd gemaakt.

In 2007 werd Zanardi door oud Le Mans-winnaar Paolo Barilla uitgenodigd om eens bij de Marathon van New York te gaan kijken. De Italiaan die tijdens de Champcar-wedstrijd op de Eurospeedway in 2001 in een crash met Alex Tagliani zoals bekend beide benen verloor, besloot echter zelf te gaan deelnemen en eindigde bij zijn debuut als vierde. In 2011 won hij de Marathon van New York.

In 2003 keerde Zanardi op de Eurospeedway terug en reed voorafgaande aan de Champcar-wedstrijd een demo van de resterende dertien ronde. Daarna volgde een deal voor BMW in het WTCC. Ook daar had de Italiaan succes.

“Gezien mijn leeftijd is dit waarschijnlijk de eerste en laatste Paralympics” waar ik aan deelneem” waarschuwde Zanardi voorafgaande aan de Paralympics. Met zijn prestaties in de sport is Zanardi een bron van inspiratie voor miljoenen geworden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet