IndyCar

Indycar: Ryan Hunter Reay houdt met zege Baltimore titelstrijd open

Met een verrassende zege op het stratencircuit van Baltimore houdt Andretti Autosport-coureur Ryan Hunter Reay tot aan de seizoensfinale in Fontana de titelstrijd volledig open!

Tekst Willem J. Staat
Foto’s IZOD Indycar/LAT USA

2012_hunter_reay_emotie
Ryan Hunter Reay zit hevig geëmotioneerd in zijn bolide na het behalen van de zege
in Baltimore.

Hunter Reay houdt met zege Baltimore titelstrijd open
Voor Ryan Hunter Reay kwam de motregen in de 17e ronde waarschijnlijk als een geschenk uit de hemel. Nadat teamgenoot Marco Andretti in de bandenstapels verdween moest er geneutraliseerd worden. De Top 4 bestaande uit Power, Dixon, Bourdais en Wilson besloten om voor regenbanden naar binnen te gaan. Hunter Reay ging pas in de 23e ronde richting pits. Het legde de basis voor zijn succes want in de 52e ronde maakte hij de tweede en laatste stop. Met zijn zege in Baltimore behaalde Hunter Reay zijn vierde overwinning dit seizoen. Tussen zeven verschillende coureurs wisselde de kop maar liefst twaalf maal. Will Power eindigde als zesde.

Hunter Reay: “Wij hebben nog steeds kans en wilden per sé hier winnen. Dit team verdient dit gewoon. Voor mij bestond er vandaag maar één ding, winnen of in de muur ingaan!! Will Power verdiende voor het behalen van de pole en de meeste ronden aan de leiding zelfs drie bonuspunten en eindigde “slechts” als zesde. “Wij zullen tot het einde moeten blijven vechten.” aldus Power.

Een neutralisatie aan het slot van de wedstrijd speelde Hunter Reay volledig in de kaart. Hij kon in de 73e ronde van resterende 90 secs. Powerboost ideaal gebruik maken. Bij die allerlaatste herstart ging Hunter Reay als eerste op het gas. Het leek erop alsof Ryan Briscoe stilstond. Hoewel de Indycar-officials op verzoek Team Penske meerdere malen de videobeelden bekeken kon men geen onregelmatigheden ontdekken. Hunter Reay kreeg steun van Beaux Barfield van Indycar. “Als het groen is kunnen ze gaan! Ik heb de videobanden meerdere malen bekeken en optisch lijkt het een jump-start. Als je naar elke secondefractie terugkijkt, is dit absoluut niet het geval. Pech voor Penske en Briscoe” stelt Barfield. Het was Hunter Reay eerder in de wedstrijd al opgevallen dat de starter wel erg vroeg het licht op groen zette. Ook Will Power had die mening. “Maar ik zo toch hetzelfde doen? We gaan toch voor het kampioenschap niet?” aldus Power.

2012_start_baltimore
Will Power neemt direct de leiding in Baltimore.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet