Historic Grand Prix Zandvoort

Retro: Nederlanders succesvol in Historic Grand Prix Zandvoort

120902_hgp_verslag_gp6166
Fraaie historische actie op Circuit Park Zandvoort

De eerste Historic Grand Prix op Circuit Park Zandvoort sinds twee decennia heeft meteen geschiedenis geschreven. Rijders en publiek genoten met volle teugen van mooie en spannende races en fraaie demo’s. Het evenement trok op zondag 17.500 toeschouwers (31.500 voor het hele weekend). Tijdens de acht races die op zondag werden verreden, boekten de Nederlanders mooie successen. David Hart won zowel de race van de Sports Racing Masters als de World Sportscar Masters. Jan Lammers en Michiel Campagne stelden de zege veilig in de klasse Gentlemen Drivers. Ook de overige podiumplaatsen in deze klasse vielen in handen van landgenoten.

Tekst: PR
Foto's: Co van der Gragt en Klaas Norg


120902_hgp_gentlemen_lammers_actie
Jan Lammers won met de Chevrolet Corvette Grand Sport de Gentlemen Drivers-race

De race van de Gentlemen Drivers eindigde in een prachtig Nederlands succes. De strijd om de zege in het internationale startveld ging de hele race tussen de equipes David Hart – Tom Coronel (AC Cobra) en Michiel Campagne – Jan Lammers (Chevrolet Corvette Grand Sport). Campagne lag in de beginfase op kop. Na een stop & go penalty viel hij iets terug, waarna Coronel de koppositie overnam. Zijn teamgenoot David Hart nam het stuur over en leek op weg naar de zege. Toen zijn Cobra alleen nog over de derde versnelling beschikte, profiteerde Jan Lammers. Hij nam de kop over en kwam als eerste over de finish. “In de slotfase werd het nog even spannend, toen ook ik met een technisch probleem te kampen kreeg”, aldus Lammers. Achter Hart en Coronel eindigden Alexander van der Lof en Hans Hugenholtz als derde met hun AC Cobra.

Hart wint World Sportscar Masters

David Hart spoelde zijn teleurstelling snel weg met de zege in de wedstrijd van de World Sportscar Masters. Hij won de race met dusdanige overmacht, dat hij tijd zag om zijn Lola T70 Mk3b de pitstraat in te sturen om zijn beschadigde deur te laten verwijderen en alsnog met een afgetekende voorsprong te finishen. Philip Hall (Lola T212) volgde pas na 57 seconden. Manfredo Rossi di Montelera (Abarth Osella PA1) maakte het erepodium compleet.

120902_hgp_sportsracing_masters-hart
David Hart reed ook in de Sports Racing Masters-klasse van start tot finish vooraan

Ook in de klasse Sports Racing Masters was er geen kruid gewassen tegen David Hart. Hij leidde van start tot finish met zijn even fraaie als snelle Lola T70 Spyder. De equipe Chris Jolly – Steve Farthing stelde de tweede plaats veilig met hun Cooper Monaco T61M, Laurie Bennett (McLaren M1B) eindigde als derde. Hans Hugenholtz kwam als vierde over de finish met zijn Ford GT40.

120902_hgp_verslag_sports_hugenholtz
Hans Hugenholtz werd met zijn Ford GT40 vierde

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet