Formule 1

Formule 1: Jenson Button na startchaos soeverein naar zege

480_f1_spa_button_a

Jenson Button heeft op soevereine wijze de Grand Prix van België op zijn naam geschreven. De Engelse McLaren-piloot vertrok van pole position en leidde van start tot finish. Button werd geholpen door een startcrash waarbij de Engelsman zijn belangrijkste rivalen (vier direct en twee indirect) geëlimineerd zag worden. Mede door een goed gekozen éénstop-strategie profiteerde Sebastian Vettel door als tiende gestart, beslag te leggen op plaats twee, terwijl Kimi Räikkönen het podium compleet maakte.

Tekst: Remco Scheelings
Fotografie: Peter van Egmond

Jenson Button mag de Grand Prix van België vanaf pole position vertrekken, op twee gevolgd door de in de kwalificatie verrassend snelle Kamui Kobayashi. Na de drie plaatsen straf voor Pastor Maldonado, Kimi Räikkönen op drie en Sergio Perez op vier, leider in de tussenstand Fernando Alonso op vijf en dan pas de teruggezette Williams-rijder Maldonado. Omdat de als zevende gekwalificeerde Mark Webber vanwege het wisselen van de versnellingsbak vijf plaatsen straf heeft, Lewis Hamilton op zeven, Romain Grosjean op acht en Paul di Resta op negen, terwijl de in de kwalificatie tegenvallende Sebastian Vettel vanaf plaats tien aan de race op een zowaar droog Spa-Francorchamps mag beginnen.

Startchaos
Na de start gaat het al meteen helemaal mis bij La Source.. Terwijl Maldonado een valse start heeft en zelfs om de voor hem staande rijders heen moet sturen, raakt aan de andere kant van de baan Grosjean Hamilton. De Fransman vliegt over Perez heen en neemt in zijn vlucht (samen met Hamilton) Alonso, Kobayashi en Maldonado mee. Voor Alonso, Hamilton, Grosjean en Perez is de race meteen over, terwijl Maldonado en Kobayashi richting de pits moeten. Met zoveel rommel op de baan moet uiteraard de safetycar er aan te pas komen.

Nieuwe slagorde
Bij de herstart houdt Button de leiding. Daarachter is door het wegvallen van zoveel rijders en het al dan niet kiezen van de juiste lijnen rond de brokstukken, de volgorde totaal veranderd. Op twee Räikkönen, die echter meteen gepasseerd wordt door Hülkenberg. Op vier de als dertiende (!) gestarte Schumacher en op vijf Di Resta gevolgd door Ricciardo, Vergne, Senna, Webber, Vettel en Massa.
Vettel rukt op
Räikkönen en Webber maken al snel een stop terwijl ook Ricciardo vroeg voor een bandenwissel binnenkomt. In de veertiende ronde pakt Vettel op precies dezelfde manier als dat hij eerder bij Webber deed, door laat te remmen voor de Bus-Stop en via de buitenlijn bij deel twee van de bocht aan de binnenkant uit te komen, Senna. Mede door de stops voor zijn neus is Vettel daarmee inmiddels vierde, achter Button, Schumacher en Vergne.

Eén stop juist
In de twintigste ronde ontstaat er een aardige situatie als Vettel in de Bus-Stop een aanval doet op Schumacher om plaats twee, maar vervolgens Schumacher voor zijn neus ziet oversteken omdat de Mercedes-piloot richting de pits wil. Als laatste van de kop gaan Button en Vettel voor hun stop naar binnen. De volgorde is daarna Button, Räikkönen, Hülkenberg, Webber, Massa en Vettel waarbij dit laatste tweetal al snel weer van plaats wisselt. Duidelijk wordt ook dat bijvoorbeeld Button en Vettel op een éénstop-strategie zitten, terwijl de rest twee keer naar de pits zal moeten. Na 26 ronden leidt Button met een voorsprong van elf seconden op Räikkönen, die net als de op een keurige derde plaats rondgaande Hülkenberg, nog een keer moet stoppen. Daarachter Webber, Vettel, Massa, Schumacher, Ricciardo, Vergne terwijl Senna de toptien volmaakt.

Tweede stop
Vrijwel gelijktijdig gaan Hülkenberg, Webber en Massa naar binnen voor hun tweede stop, een ronde later gevolgd door Räikkönen. Duidelijk is nu meteen dat de éénstop-strategie de beste is, want Button blijft leiden, gevolgd door een goed profiterende Vettel, Schumacher, Räikkönen, Hulkenberg en Webber. Dit laatste viertal is in een mooie strijd verwikkeld om plaats drie. Mede geholpen door het drs-systeem wisselen Räikkönen en Schumacher diverse keren van positie maar in een gewaagde maar prachtige actie zet de Fin zijn auto voor Eau Rouge naast Schumacher en steekt de Duitser voorbij om ook meteen afstand te nemen.

Schumacher valt terug
Met zijn versleten banden komt Schumacher vervolgens ook onder druk van Hülkenberg en ziet in de resterende ronden ook nog Massa (die Webber passeert) en Webber aan zich voorbij gaan. Om plek tien is nog een leuke strijd tussen Rosberg, Vergne en Ricciardo waarbij de twee Toro Rosso’s de Mercedes passeren

Snelste ronde
Met nog zes ronden te gaan leidt Button met veertien seconden voorsprong op Vettel, daar weer veertien seconden achter Räikkönen gevolgd door Hülkenberg, Massa, Webber, Schumacher, Senna, Vergne en Ricciardo. Kort nadat de twee Toro Rosso’s Senna zijn gepasseerd moet de Braziliaan naar de pits voor andere banden en zet vervolgens op vers rubber de snelste rondetijd op de klokken. In de slotronden doen zich geen veranderingen meer voor waardoor Button de winst grijpt, gevolgd door Vettel, Räikkönen en Hülkenberg.

480_f1_spa_button_p

Uitslag race Spa-Francorchamps
1. Jenson Button 44 ronden in 1:29:08.530
2. Sebastian Vettel, op 13.624
3. Kimi Räikkönen, op 25.334
4. Nico Hülkenberg, op 27.843
5. Felipe Massa, op 29.845
6. Mark Webber, op 31.244
7. Michael Schumacher, op 53.374
8. Jean-Eric Vergne, op 58.865
9. Daniel Ricciardo, op 1:02.982
10. Paul di Resta, op 1:03.783
11. Nico Rosberg, op 1:05.111
12. Bruno Senna, op 1:11.529
13. Kamui Kobayashi, op 1:56.119
14. Vitaly Petrov, op 1 ronde
15. Timo Glock, op 1 ronde
16. Charles Pic, op 1 ronde
17. Heikki Kovalainen, op 1 ronde
18. Pedro de la Rosa, op 1 ronde

Uitgevallen
Narain Karthikeyan in ronde 30
Pastor Maldonado, ronde 5
Sergio Perez, ronde 1
Fernando Alonso, ronde 1
Lewis Hamilton, ronde 1
Romain Grosjean, ronde 1

Snelste ronde: Bruno Senna in 1:52.822
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet