Porsche Cups

Porsche Supercup: Thiim wint, Van Lagen op podium

spa_race_thimm

Nicki Thiim heeft op Spa-Francorchamps vanaf pole position de tiende wedstrijd van de Porsche Mobil 1 Supercup op zijn naam geschreven. Voor de jonge Deen was het zijn eerste Supercup-zege. René Rast legde beslag op plaats twee en heeft nu met één punt voorsprong de leiding in de tussenstand van het kampioenschap overgenomen van Kévin Estre. Een uitstekende wedstrijd reed Jaap van Lagen, door als zesde gestart na de eerste doorkomst al de vierde plaats te bezetten en in de slotfase zelfs ten koste van Estre op te rukken naar plaats drie. Jeroen Mul zag zijn wedstrijd al in de eerste ronde eindigen met een forse koprol.

Tekst: Remco Scheelings
Foto: racecam.de (uit vrije training en kwalificatie)

Spa-Francorchamps was de tiende en voorlaatste race van de Porsche Mobil 1 Supercup. Voor het eerst in zijn Supercup-carrière mocht de Deen Nicki Thiim vanaf pole position vertrekken, gevolgd door de nummer twee (op slechts één punt van de leider) in de tussenstand en absolute favoriet, René Rast. Op de derde plaats Sean Edwards, gevolgd door de aanvoerder van het kampioenschap, Kévin Estre. Achter de snelle Pool Kuba Giermaziak met Jaap van Lagen op zes de eerste Nederlander op de startgrid, gevolgd door de nummer drie van het kampioenschap, Norbert Siedler. Van de andere Nederlanders had Jeroen Mul met een tiende plaats de beste uitgangspositie, terwijl Sebastiaan Bleekemolen zich vanaf plaats dertien naar voren moest zien te werken. Wolf Nathan startte vanaf plaats 21 en Biense Dijkstra vanaf de 25ste en laatste plaats.

spa_race_rast
René Rast

Goede start toptwee
Op een droge baan was de start duidelijk voor Thiim, terwijl Rast meteen aansloot op twee en Estre ten koste van Edwards de derde plaats overnam. Daarachter ging Van Lagen in de eerste bocht in de strijd met de Pool Giermaziak even dwars, maar wist toch plaatsen goed te maken en op te rukken naar plek vier.

Crash Mul
Achter de kop ging het echter bij het uitkomen van Eau Rouge flink mis, met als grote slachtoffer Jeroen Mul. De Nederlander werd geraakt door Engelhart waarna de Porsche van Mul op zijn dak terecht kwam en bijna tweehonderd meter op z’n kop doorgleed. Gelukkig raakte de auto van Mul niets en kon de Nederlander ongedeerd op eigen kracht uitstappen. Door de lengte van de ronden op Spa was de rommel al opgeruimd voordat het veld aan zijn tweede doorkomst begon en hoefde zelfs de safetycar de baan niet in.

spa_race_lagen
Jaap van Lagen

Van Lagen snelste man
Eigenlijk was na de eerste doorkomst ook de volgorde voor de rest van de race bepaald. Thiim had de leiding, op de hielen gezeten door Rast, Estre en Van Lagen. Terwijl de auto’s van de topdrie steeds verder afbouwden en de rondetijden opliepen, was de met nieuwe banden begonnen Nederlander de snelste man op de baan en nam keer op keer de snelste rondetijd voor zijn rekening. Hoe Van Lagen ook aandrong, passeren was er niet bij. In de voorlaatste ronde zette Van Lagen echt aan en voerde de druk op Estre zodanig op dat hij in de laatste ronde toch nog de derde plaats wist te veroveren. Vlak voor de Nederlander kon Rast het Thiim niet echt moeilijk maken, waardoor de Deen naar zijn eerste overwinning in de Porsche Mobil 1 Supercup kon rijden. Met zijn tweede plaats nam Rast de leiding in de tussenstand over van Estre (omdat Van Lagen als gastrijder geen punten krijgt, pakt de Fransman de punten voor plaats drie) en voert nu, met nog één wedstrijd volgende week op Monza te gaan, de titelstrijd met één punt voorsprong aan.

spa_race_bleekemolen_mul
Jeroen Mul en Sebstiaan Bleekemolen op vrijdag

Bleekemolen elf
In het middenveld was nog een leuke strijd gaande tussen het Poolse drietal Robert Lukas, Patryk Szczerbinski en Mateusz Lisowski. Daarachter reed Bleekemolen, die goed profiteerde van dit gevecht en het geluk had dat hij op een haar na gemist werd door een spinnende collega. In de eindfase wist Bleekemolen nog wat plaatsen goed te maken en legde daarmee beslag op plaats elf. Wolf Nathan passeerde als 20ste de finish terwijl Biense Dijkstra naar plaats 23 reed.

Uitslag race Porsche Mobil 1 Supercup
Spa-Francorchamps, 2 september 2012
1. Thiim, Nicki, Hermes ATTEMPTO Racing, 11 ronden in 26:57.559
2. Rast, René, Lechner Racing + 0.969
3 van Lagen, Jaap, FE Racing by Land Motorsport + 2.863
4. Estre, Kévin, Hermes ATTEMPTO Racing + 3.675
5. Edwards, Sean, Konrad Motorsport + 4.853
6. Siedler, Norbert, VELTINS Lechner Racing + 11.170
7. Giermaziak, Kuba, VERVA Racing + 16.105
8. Ammermüller, Michael, VELTINS Lechner Racing + 21.445
9. Szczerbinski, Patryk, VERVA Racing + 26.442
10. Bachler, Klaus, Team Deutsche Post by tolimit + 27.588
11. Bleekemolen, Sebastiaan, Team Bleekemolen + 29.964
12. Lukas, Robert, FÖRCH Racing + 33.420
13. Lisowski, Mateusz, FÖRCH Racing + 41.415
14. Scholze, Florian, FÖRCH Racing by Lukas MS + 41.541
15. Hassid, Henry, Hermes ATTEMPTO Racing + 44.550
16. Pivoda, Tomas, Konrad Motorsport + 49.053
17. Tutumlu, Isaac, FÖRCH Racing by Lukas MS + 51.379
18. Mayerl, Andreas, Lechner Racing + 56.490
19. Al Qubaisi, Khaled, Team Deutsche Post by tolimit + 59.323
20. Nathan, Wolf, FE Racing by Land Motorsport + 1:10.386
21. Riegel, Hans-Guido, HARIBO Racing Team + 1:19.042
22. Hedlund, Michael, Team Bleekemolen + 1:26.868
23. Dijkstra, Biense, FE Racing by Land Motorsport + 1:34.902

Niet geklasseerd
Engelhart, Christian, Konrad Motorsport
Mul, Jeroen, Team Bleekemolen

Snelste ronde: Jaap van Lagen in 2:25.834
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet