Formula E

Div: FIA kondigt Elektrische Formule E GP vanaf 2014 aan

De FIA heeft eerder deze week een overeenkomst bereikt met betrekking tot de organisatie van de commerciële rechten van het Formule E-kampioenschap dat in 2014 voor het eerst door Formule E Holdings georganiseerd zal worden.

Tekst en Foto’s Willem J. Staat

alexandre_premat
De elektrische GP wordt realiteit. V8 Supercar-coureur Alexandre Premat verrichtte vorig
jaar heel veel ontwikkelingswerk voor Formulec.

Elektrische Formule E “GP” vanaf 2014
Vanaf 2014 zal er in de grote wereldsteden voor het eerst elektrisch Formule-auto kampioenschap worden verreden.De FIA heeft hiervoor overeenstemming bereikt met FEH(Formula E Holdings), de nieuwe promotor van dit kampioenschap. Achter FEH staan de Brazilianen Alejandro Agag en Enrique Banuelos. De “groene” Britse Lord Drayson(Drayson Racing Technologies) en Eric Barbaroux van het Franse “Electric Formula” zijn eveneens nauw bij het project betrokken.

De intentie van de initiatiefnemers is dat er in 2013 een groot aantal demonstraties met de Formule E auto’s zal plaatsvinden voordat het kampioenschap in 2014 definitief zal worden opgestart. Het doel is om 10 teams met 20 coureurs aan dit nieuwe kampioenschap te laten deelnemen. De nieuwe Formule E-auto’s zijn exclusief met een elektrische krachtbron uitgerust. Het zal in de komende decennia de toekomstvisie van de autosportindustrie vertegenwoordigen.

FIA President Jean Todt: “Hierbij wil ik alle partijen bedanken. Deze nieuwe competitie die in het hart van grote steden zal plaats vinden zal zeker een totaal nieuwe doelgroep trekken. Wij zijn erg verheugd over de overeenkomst met Formula E Holdings, zeker omdat zij over veel autosportervaring beschikken. Dit nieuwe kampioenschap biedt niet alleen entertainment en een nieuwe kans om de FIA waarden met als doelstelling schone energie, mobiliteit en duurzaamheid bij een breed en jong publiek onder de aandacht te brengen.”

premat_2
Het doel van FEH is om milieuvriendelijke wedstrijden in grote steden te
organiseren.


Alejandro Agag, CE0 van FEH: “Wij zijn erg verheugd dat wij een overeenkomst met de FIA hebben kunnen bereiken. Met het oog op de toekomst zien wij dit als een uitstekende kans om een opwindend spektakel te mixen met racen, schone energie, duurzaamheid. Wij verwachten dat dit kampioenschap het raamwerk voor onderzoek en ontwikkeling van de elektrische auto zal worden. Een sleutelrol voor de toekomst van onze steden.”


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet