IndyCar

Champcar: Bourdais wint in Houston, pech voor de Nederlanders

De Fransman Sebastien Bourdais heeft tijdens de avondrace in Houston zijn tweede seizoenszege van het seizoen behaald. Charles Zwolsman strandde na een aanvaring met de Australiër Wil Power in het zicht van de finish. Nicky Pastorelli moest na 39 ronden de strijd voortijdig staken met remproblemen.

tekst Willem J. Staat

 Bourdais-Dominguez

Prachtig duel bij avondlicht, Sebastien Bourdais en Mario Dominguez. Foto: Champcar.

Pech voor de Nederlanders
Charles Zwolsman reed een uitstekende wedstrijd en wist zich van een elfde startplek naar een achtste positie op te werken. Zelfs een hogere klassering lag in het verschiet. Toen de Braziliaan Bruno Junqueira in de 67e ronde zonder methanol viel ontstond er even wat verwarring. Bij het uitkomen van de pits gooide de Austaliër Wil Power de deur dicht, waardoor de aanstormende Conquest Lola van Zwolsman in de muur belandde. Voor Zwolsman, die in een fraai gevecht met de Fransman Nelson Philippe en A.J. Allmendinger verwikkeld was, betekende het het einde van de wedstrijd. Zwolsman: "Hij stuurde gewoon in, en dat was het dan wel, het team was goed bezig en ik had hier een uitstekend resultaat kunnen behalen." De Australiër kreeg nog een "drive-through"penalty aan de broek maar werd alsnog als zevende geklasseerd.

Remproblemen voor Pastorelli
Nicky Pastorelli moest na 39 ronden met remproblemen definitief aan de kant, nadat hij onze zuiderbuur Jan Heylen getoucheerd had. Na vijftien ronden had Pastorelli reeds drie plaatsen goed gemaakt. Bij zijn reguliere stop in de 23e ronde klaagde Pastorelli reeds over remproblemen. "Al in de zeventiende ronde merkte ik, dat er zich remproblemen voordeden, en trapte ik het pedal verschillende keren tot aan de bodem. Ik ben wel erg teleurgesteld, dat ik zo vroeg moest opgeven"verklaarde Nicky na afloop.Toch ontving Pastorelli lovende woorden van Rocketsports-teameigenaar Paul Gentilozzi. "Hij heeft zijn best gedaan en had nog niet echt veel tijd om zijn talent te tonen. Maar daar hebben we het gehele seizoen voor!" Nicky Pastorelli: "Gezien mijn zevende tijd in de warm-up waren we toch eigenlijk goed op weg, er zaten nogal wat hobbels in het circuit waardoor de auto nog weleens weg wilde schieten, maar het was een fantastische ervaring hier in Houston."

Tweede overwinning voor Bourdais
Na Long Beach scoorde regerend kampioen Sebatien Bourdais een tweede seizoensoverwinning in Houston. De Mexicaan Mario Dominguez domineerde vrijwel de gehele wedstrijd totdat hij zich in de 66e ronde verremde. Dominguez: "We waren allebei methanol aan het sparen, maar hij zette mij onder druk, totdat ik mij verremde. Ik moet mijn pet voor hem afnemen" Dominguez viel naar de derde plek terug, terwijl teamgenoot Paul Tracy als tweede eindigde. "Ik besloot om voor de punten te gaan, maar ik ben gebroken. Ik ben wat forser dan mijn collega's, maar deze baan vergt het uiterste van je lichaam. Ik zit vol blauwe plekken" verklaarde de Forsythe-coureur na afloop.Alex Tagliani elimineerde kort voor het einde de Spanjaard Oriol Servia, waardoor een lange neutralisatie vereist was. Hoewel Tagliani zijn weg kon vervolgen, belandde hij elders op het circuit met een gigantische klap in de bandenstapels, waardoor de wedstrijd met een shoot-out ronde beëindigd werd.

UITSLAG
1. Sebastien Bourdais(F) Lola Cosworth 96 ronden
1.u59.57.021 gem. 130.604 km.u
2. Paul Tracy(CDN) Lola Cosworth 96 ronden
3. Mario Dominguez(MEX) Lola Cosworth 96 ronden
4. Nelson Philippe(F) Lola Cosworth 96 ronden
5. Justin Wilson(GB) Lola Cosworth 96 ronden
6. Andrew Ranger(CDN) Lola Cosworth 96 ronden
7. Will Power(AUS) Lola Cosworth 96 ronden
8. A.J. Allmendinger(USA)Lola Cosworth 96 ronden
9. Cristiano da Matta(BR) Lola Cosworth 95 ronden
10.Bruno Junqueira(BR) Lola Cosworth 93 ronden


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet