Formule 2

GP2: Race 1 – Premat wint na aantikken Hamilton

A1 Grand Prix-ster Alexandre Premat heeft vandaag zijn eerste GP2-race gewonnen op het circuit van Barcelona, ten koste van Lewis Hamilton. In de laatste ronde van de race tikte Premat raceleider Hamilton, die onderweg leek naar zijn derde opeenvolgende zege, in de rondte. De McLaren-protégé kon zich nog herstellen en eindigde alsnog als tweede.

Tekst: Rogier Thomasse

Vanaf een vierde startplaats – na gisteren teruggezet vanaf pole, na het negeren van een gele vlag – had Hamilton zich na een vroege pitstop opgewerkt naar de tweede plaats en nam de leiding over van polesitter Nelsinho Piquet toen deze een drive-through-penalty kreeg opgelegd wegens te hard rijden in de pitstraat.

ART-teamgenoot Premat besloot in de slotfase van de race geen genoegen te nemen met een tweede plaats en nam het risico om een zeker lijkende 1-2 voor het team op het spel te zetten. De Fransman remde zicht naast Hamilton bij het aanremmen, maar maakte contact bij het uitaccelereren, waarna Hamilton spinde. Een snelle reactie van Hamilton zorgde alsnog voor een dubbelzege voor het team van Nicolas Todt, zoon van de bekende teammanager van Ferrari en tevens manager van Felipe Massa.

De derde plek was er voor Duitser Michael Ammermüller (Arden), die onder zware druk stond van Clivio Piccione die zichzelf echter vergaloppeerde in de laatste bocht van de race. Nelson Piquet jr., kampioenschapsleider vóór de GP van Spanje, legde beslag op de vierde plaats, wat betekent dat Hamilton en Piquet gedeeld aan de leiding van het kampioenschap gaan.

Man van de race was Ferdinando Monfardini (DAMS) op de zesde stek, na gestart te zijn vanaf plaats twintig.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet