Porsche Cups

Porsche Cups: Verrassende winst voor Rast na straffen koplopers, Bleekemolen tweede

480_rast_actie_4415

Weer een verrassende slotfase van een mooie tweede wedstrijd van de Porsche Carrera Cup op het circuit van Zandvoort. Waar iedereen geloofde in een overwinning voor Norbert Siedler , gevolgd door Nicki Thiim, besloot de wedstrijdleiding anders en beboette beide heren met een extra tijdstraf van 30 seconden, omdat Siedler en Thiim, evenals het overgrote deel van het veld, hun persoonlijke snelste sectortijd hadden verbeterd tijdens een gele-vlagsituatie. Dergelijke vergrijpen worden door de wedstrijdleiding van de Duitse autosportfederatie DMSB, die ook dit weekeinde op Zandvoort in functie is, traditioneel zwaar bestraft. Zo won René Rast uiteindelijk, waarschijnlijk ook tot zijn eigen verbazing, de race, voor Jeroen Bleekemolen en Sean Edwards. Hoevert Vos liet voor de tweede maal het Wilhelmus klinken door zijn overwinning in de Gentlemen-klasse.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: Willem J. Staat, Co van der Gragt en Klaas Norg

winnaar_rast_2
René Rast kan amper geloven dat hij gewonnen heeft.


Nicki Thiim start de tweede race vanaf pole-position met naast hem René Rast die zich graag wil revancheren na zijn straf van gisteren. De verrassende winnaar van de eerste wedstrijd, Sean Edwards, start vanaf de tweede rij met naast hem Jeroen Bleekemolen, die net als Rast gisteren een straf van 30 seconden kreeg vanwege het te vroeg inhalen na afloop van een safety-car-fase. Jaap van Lagen start vanaf de zesde plaats. Iets verder op de startgrid Team Bleekemolen met Jeroen Mul en Sebastiaan Bleekemolen op de plaatsen elf en twaalf.

480_estre_9086

Op een droge baan gaan er 24 Porsches op slicks richting Tarzanbocht. Nicki Thiim heeft een prima start en pakt de kop. De Fransman Kévin Estre gaat er hard vanaf in de Gerlachbocht. De safety car gaat de baan op om alle brokstukken op te ruimen.

van_lagen_bleekemolen
Jaap van Lagen in gevecht met Jeroen Bleekemolen.

Na de herstart is de volgorde Thiim, Siedler, Rast en drie landgenoten Jaap van Lagen, Jeroen Bleekemolen en een sterk acterende Jeroen Mul. Sean Edwards is teruggezakt naar de zevende positie. Jaap van Lagen staat onder flinke druk van Jeroen Bleekemolen, die er snel langs wil. Thiim en Siedler gaan er vandoor en pakken ruim 2 seconden op derde man René Rast. De beide koplopers strijden om elke meter maar inhalen is lastig omdat er nog veel natte plekken zijn buiten de ideale lijn.

480_mul_9097

Jeroen Mul kan zijn mooie zesde plaats niet houden en wordt ingehaald door Edwards. Sebastiaan Bleekemolen blijft hangen op een negende positie. Hoevert Vos ligt op een 14de plaats.
Halverwege de wedstrijd blijft Siedler de druk opvoeren bij Thiim voor de koppositie. Jeroen Bleekemolen kan het tempo van Jaap van Lagen niet echt bijhouden en staat nu onder druk van Sean Edwards. Wolf Nathan parkeert zijn bolide in het grind van de Mastersbocht. Ook Jeroen Mul begint foutjes te maken. Hij verremt zich voor de Tarzan en daar profiteert Michael Christensen van.

hoevert_vos
Hoevert Vos is helemaal happy met zijn prestatie op Zandvoort.

Siedler is ‘under investigation’ van de wedstrijdleiding, maar pakt met nog vijf ronden te gaan de koppositie over van Nicky Thiim in bocht 8. De Deen worstelt met de wegligging van zijn Porsche. Waarschijnlijk te veel van zijn banden gevergd. In de slotfase van de race begint het weer te regenen. Donkere wolken pakken zich samen boven het Zandvoortse circuit. Ook donkere wolken voor de beide koplopers. Zowel Siedler als Thiim worden door de wedstrijdleiding bestraft met 30 seconden omdat zij beiden te hard reden onder een gele vlag situatie.

480_actie_jeroen_4445

René Rast is de lachende derde en wint de race voor Jeroen Bleekemolen en Sean Edwards. Norbert Siedler zakt naar een vierde plaats voor Nicki Thiim. Ook Jaap van Lagen krijgt een straf en eindigt als zesde.

480_sebastiaan_9178

Jeroen Mul is de beste Team Bleekemolen coureur op plaats acht vlak voor Sebastiaan Bleekemolen die het grootste gedeelte van de race op deze positie rondreed. Weer het Wilhelmus voor Hoevert Vos die de snelste rijder werd in de Gentleman-klasse. De podiumklanten krijgen nog een flinke koude douche wanneer het dreigende wolkendek weer een flinke regenbui los laat.

480_podium_4462

Uitslag:

1. René Rast (Dui), 18 r. in 35:02,465
2. Jeroen Bleekemolen (Ned), op 3,198
3. Sean Edwards (GBr), op 4,544
4. Norbert Siedler (Oos), op 27,510
5. Nicki Thiim (Den), op 29,335
6. Jaap van Lagen (Ned), op 32,430
7. Michael Christensen (Den), op 41,403
8. Jeroen Mul (Ned), op 46,511
9. Sebastiaan Bleekemolen (Ned), op 47,358
12. Hoevert Vos (Ned), op 49,042 (winnaar B-klasse)
18. Harrie Kolen (Ned), op 2:18,309

jeroen_mul
Spectaculaire actie van Jeroen Mul.

Stand:
1. René Rast, 195 punten
2. Sean Edwards, 183
3. Nicki Thiim, 140
4. Norbert Siedler, 139
5. Kévin Estre, 131
6. Jaap van Lagen, 123


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet