NASCAR

NASCAR: Meesterlijke eerste Truckzege Nelson Piquet Jr. in Michigan

Eerder dit jaar pakte Nelson Piquet Jr. zijn eerste Nationwide-zege op Road America. Dit weekend pakte de voormalige F1-rijder een meesterlijke Campingworld Truck Series-zege.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

nascar_truckduel_piquet_michigan_1
Nelson Piquet Jr. in gevecht met Kurt Busch.

Meesterlijke eerste Truckzege Nelson Piquet Jr. in Michigan
Met twee zeges in verschillende NASCAR-series lijkt Nelsinho op de goede weg richting Sprint Cup te zijn. Op Michigan pakte Piquet Jr. op strategische wijze de overwinning. In de openingsfase lag Nelson Jr. 13 ronden aan de leiding. Daarna hield Kurt Busch het heft maar liefst 57 ronden in handen. In 2000 was Busch Truck Series Rookie en maakte zijn laatste start op 30 juni 2001. In de 56e ronde raakten de Trucks van Busch en Piquet elkaar. De Braziliaan leek de grote verliezer. Piquet moest naar de pits en kwam in een andere pitstopcyclus terecht. Hij werd van nieuwe banden en brandstof voorzien.

Van zijn crewchief Chris Carrier kreeg Piquet te horen dat hij het restant van de wedstrijd niet geheel volgas kon gaan en brandstofbesparend moest racen. Terwijl alle koplopers in de 93e ronde naar binnen gingen bouwde Piquet maar liefst een voorsprong van 15 seconden op. In de 90e ronde reed Nelson nog 184.952 mph. In de laatste ronde 158.580 mph.
Crewchief Chris Carrier: “Ik wist dat hij enorm zuinig kan racen. Het hoort bij zijn natuur. Het was een moeilijke beslissing om al dan niet naar binnen te gaan. In één ronde veranderden wij onze beslissing maar liefst driemaal.”

Nelson Piquet Jr. is overigens de allereerste Braziliaan die een wedstrijd in de Camping World Truckseries wist te winnen.

Nelson Piquet Jr: “Hiermee bewijs ik aan de fans dat ik met elke auto kan winnen waarin ze me inzetten!” In het puntenklassement van de Camping World Truck Series bezet Nelson Piquet Jr. overigens de achtste plek.

nascar_truckwinnaar_piquet
De eerste Braziliaan die ooit een NASCAR Campingworld Truck Series race wint. Nelsinho
wordt door Kevin Harvick Inc. behoedzaam klaargestoomd voor het grote Sprint Cup-werk.
Hij zal in de toekomst wel eens voor verrassingen kunnen gaan zorgen!


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet