NASCAR

NASCAR: Dramatische ontknoping door “onzichtbaar” oliespoor. Sensationele zege Marcos Ambrose

De Australiër Marcos Ambrose is er voor het tweede achtereenvolgende jaar in geslaagd om de NASCAR Sprint Cup-wedstrijd op Watkins Glen op zijn naam te schrijven.Ondanks olieverlies van Bobby Labonte’s Toyota besloot de wedstrijdleiding in de slotfase niet te neutraliseren.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Ford Racing NASCAR

2012_ambrose_the_glen_winner
Marcos Ambrose, enorm veel car control en voor de tweede maal winnaar op "The Glen"

Sensationele zege Marcos Ambrose op Watkins Glen
De Australiër Marcos Ambrose is er voor het tweede achtereenvolgende jaar in geslaagd om op Watkins Glen te zegevieren. Olieverlies van Bobby Labonte’s Toyota zorgde voor een sensationeel slot. Van de 90 ronden tellende wedstrijd lag de JGR-Toyota van Kyle Busch er maar liefst 43 op kop. De bewering dat Busch van Keselowski’s Dodge een duwtje kreeg bleek niet stand te houden. David Rogers van JGR-Racing: “Hij kwam op de olie van de No.47 terecht en dit gaf Keselowski de kans om te passeren!” Busch eindigde nog als zevende maar was niet meer voor commentaar bereikbaar.

Brad Keselowski: “ Busch spinde in Turn 1. Eigenlijk kon hij er weinig tegen doen. Wij gingen door en Marcos zat achterop mijn bumper. Wij gingen naar de binnenkant, maar er lag werkelijk overal olie.” Daarna werd Keselowski door Ambrose gepasseerd, maar de beide kemphanen reden in de allerlaatste ronde wiel-aan-wiel naast elkaar. In de allerlaatste bocht ging de Petty Motorsports Ford definitief wederom aan Keselowski voorbij. De Penske-coureur gleed iets naar buiten en werd met 0.571 secs. verslagen.

2012_busch_off
Busch gaat op de olie van een collega Toyota-coureur onderuit. Aanvankelijk
dacht men dat Bad Brad hem aantikte.


Marcos Ambrose: “Absoluut gekkenwerk, Ik ging aan de binnenkant bij Brad voorbij, daardoor kwam hij op de olie terecht, en ik pakte de overwinning. Hulde aan NASCAR. Veel mensen zullen zich afvragen waarom er niet geneutraliseerd werd. Maar niemand wil toch dat de wedstrijd onder neutralisatie met een kunstmatige uitslag eindigt? Wij waren alle drie voor de overwinning aan het knokken. Ik denk dat men de juiste beslissing genomen heeft! Vorig jaar was het een verademing om hier te winnen. Dit jaar was het gewoon een genot!”

Brad Keselowski was het er helemaal mee eens: “Het kwam er op aan wie als laatste van de baan zou spinnen. Helaas was ik dat. Hij passeerde me en won de wedstrijd. Een mooie show toch? Ik ben er trots op want Marcos Ambrose is gewoon klasse. Daar kun je tegen racen zonder dat hij zijn kalmte verliest en iemand met opzet van de baan remt. Werkelijk “cool” aldus de verslagen Penske-coureur.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet