Formido Swift Cup

Swift Cup: Van Erp wint tweede heat, klassementsleider Rademaker crasht tijdens DPP Festival

480_van_erp_blij_1787

Terwijl klassementsleider Jeffrey Rademaker vanwege een crash in het Scheivlak veel van zijn puntenvoorsprong heeft verloren, ging de zege van race 2 in de Formido Swift Cup naar Tommy van Erp. Hij hield tijdens het DPP Festival op CPZ, na een flink gevecht, David Verzijlbergen nipt achter zich. Alain Mossinkhoff boekte wederom P3 en daarmee zijn tweede podiumplek uit z'n jonge raceloopbaan.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Chris Schotanus, Justin van Densen, Co van der Gragt en Bart Buijs

Voor de race wordt er op de pre grid hard gewerkt aan de auto van Kim van den Berg. "Mijn radiateur is kapot’’, vertelt de snelle brunette. Haar monteurs van Harders Plaza weten het mankement net op tijd te repareren, zodat de zus van Benjamin van den Berg ‘gewoon’ kan mee racen.

480_start_1518

Start
Bij het begin van de tweede Formido Swift Cup-heat mag Tommy van Erp wederom vanaf poleposition aanvangen. Hij hoopt niet, zoals vanmorgen, met een jumpstart te vertrekken, want dat kostte hem een goede plek in de openingsrace. Van Erp is dit keer wat te traag weg, want David Verzijlbergen is hem in de Tarzanbocht voorbij. Van Erp herstelt zich echter heel snel en heeft in de Gerlachbocht reeds orde op zaken gesteld en wederom de kop genomen. Jeffrey Rademaker zit op het vinkentouw en loert vanaf P3.

480_start_0358

Hete adem
De topdrie heeft – net als vanmorgen – al rap een gaatje geslagen met de rest. Op P4 ligt Alain Mossinkhoff. Hij voelt de hete adem van Jörg Obluda in de nek en moet flink in de achteruitkijkspiegel kijken. Kim van den Berg heeft met de nieuwe radiateur de snelheid te pakken, want ze heeft ten koste van Stefan Beelen een plekje gewonnen. Ze ligt nu 6de.

480_drietal_1694

Crash Rademaker
Tijdens de tweede passage van het Scheivlak gaat het mis voor Jeffrey Rademaker. De koploper in het tussenklassement gaat op een heel vreemde manier hard rechtdoor (in plaats van rechtsaf) in het Scheivlak.


(Film met dank aan Robin Castien)

Rademaker knalt vervolgens flink tegen de vangrail, stuitert terug en rolt met een koprol terug het grind in. Gelukkig kan de coureur eigenhandig uit de Suzuki stappen. Maar zijn riante voorsprong in het tussenklassement van 38 punten op Van Erp, waarmee hij het weekend begon, zal nu flink gaan slinken.

480_obluda_duel_4365

Safetycar
Gevolg is dat de safetycar de baan opkomt. Terwijl de marshals de bolide van Rademaker wegtrekken, rijden de negen overgebleven rijders in de volgorde Van Erp, Verzijlbergen, Mossinkhoff, Obluda, Kim en Benjamin van den Berg, Beelen, Veldboer en De Nooij over de track.

480_beelen_4483

Herstart
Nadat er vijf volle ronden zijn afgelegd, laat de safetycar het veld weer los. Van Erp heeft de kop, met Verzijlbergen en Mossinkhof die volgen. Na Obluda knokken zus en broer Van den Berg een leuk gevecht uit. Beelen en Veldboer hebben hun eigen strijd, waarna Racing Team Welzorg-rijder Gerard de Nooij alles probeert om bij dit duo in de buurt te blijven.

Problemen voor Kim
Zoals verwacht gaan Van Erp en Verzijlbergen strijden om de winst. Zij slaan al snel een gat van twee seconden op Mossinkhoff & Co. Vooral bij het opkomen van het rechte end probeert Verzijlbergen te slipstreamen en bij de Tarzan de koploper uit te remmen. Voorlopig weet Van Erp de aanvan van de winnaar van de ochtendrace af te slaan. Helaas voor Kim van den Berg zit het met haar radiateur toch niet goed. Na 7 rondjes bezoekt ze de pitstraat en kijken haar monteurs wederom onder haar motorkap. Dat kost haar natuurlijk heel veel tijd.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet