Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Dutch GT4

Dutch GT: Kool en Zumbrink leiden van kop tot staart

480_kool_zumbrink_5662

Het duo Ferdinand Kool en Henry Zumbrink heeft de lange race van het Dutch GT Championship gewonnen. Kool deed het voorwerk door bij de start de leiding te behouden en vervolgens een gat te slaan. Zumbrink maakte het vervolgens af door de voorsprong te behouden en de overwinning binnen te slepen. De tweede plek ging naar Nicky Catsburg en Ricardo van der Ende, derde werden Mathijs Harkema en Paul Vahstal.


Tekst: Daan Jeuken
Foto's: Chris Schotanus, Co van der Gragt en Bart Buijs

480_startR3

Poleman Ferdinand Kool behoudt bij de start de leiding, terwijl Mathijs Harkema aansluit als tweede. Nicky Catsburg en Phil Bastiaans sluiten daarachter aan, Bastiaans gaat vervolgens in de aanval en grijpt p3. De start is veiling en fair, er zijn in de eerste ronde nauwelijks aanrijdingen, laat staan uitvallers.

De race duurt vijftig minuten, met één pitstop, en dus is duurzaamheid van belang. Dat neemt niet weg dat grote stappen snel thuisbrengen: Dick Freebird gaat in één bocht zowel Sandor van Es als Ronald Morien voorbij.

480_tik_1594

Racen vanaf de start
Terwijl de top vier zich in drie ronden al aardig heeft losgemaakt, wordt er daarachter flink gevochten tussen Verheul, Braams, Freebird en Van Es. Er wordt dus geracet vanaf het eerste moment, maar op deze manier wordt een bandenwissel bijna onvermijdelijk.

480_kool_op_kop_1307

Kool is los
Ferdinand Kool slaat in de openingsfase een gat, mede doordat Harkema het tempo niet kan volgen. Bastiaans wordt opgehouden door de Corvette en gaat hem in de vijfde ronde dan ook voorbij. Bastiaans is op p2 wel flink langzamer dan Kool; hij heeft het beste van zijn banden gehad en Harkema kan weer gewoon aanhaken. Het tempo van nummer vier Catsburg is nog minder, hij heeft inmiddels vijf tellen achterstand.

480_ende_1391

Pitstops
Met twintig minuten op de klok, en er nog dertig te gaan, gaat de pitstraat open. In het tijdsbestek van tien minuten maakt iedereen zijn stop. Ondanks het verschil in timing , is er na de stops weinig veranderd aan kop: Zumbrink (voorheen Kool) ligt vijf seconden voor Jan Lammers (Bastiaans). Op plaats drie is wel wat veranderd: Paul Vahstal (Harkema) is zijn voorsprong op Ricardo van der Ende (Catsburg) kwijt. Van der Ende is veel sneller, opent de aanval en pakt de derde plaats.

480_verheul_twee_wielen_9619

Op de vijfde plaats heeft Duncan Huisman behalve het stoeltje van Braams ook de tien seconden achterstand overgenomen, Kelvin Snoeks (Verheul) volgt op drie tellen, Bertus Sanders (Van Es) volgt ook weer op drie tellen en Pim van Riet (Freebird) op anderhalve tel. Van Riet is sneller, rijdt het gat dicht en pakt de zevende plaats.

480_band_lammers_9694

Van der Ende is razendsnel
Ricardo van der Ende greep de derde plaats van Paul Vahstal alsof die stil stond en nu heeft hij zich gemeld aan de staart van Jan Lammers. De inhaalactie kan niet uitblijven, maar plotseling rijdt Lammers met een lekke linkerachterband rond. Van der Ende kan wel door, Lammers haalt met pijn en moeite de pits, maar is het zich op een mooie klassering kwijt. Vahstal schuift zo weer door naar het podium. Van der Ende heeft twaalf tellen achterstand op Zumbrink, is wel een seconde sneller, maar zal het gat met dit tempo in tien minuten niet meer goedmaken.

Huisman naar het podium?
Nummer drie Paul Vahstal heeft het met nog tien minuten te gaan zwaar, hij verliest ongeveer een seconde op Duncan Huisman, die het gat van zes tellen mogelijk nog wel kan dichten. Na vijf minuten lijkt het kantje boord te worden, het gat is nog drie tellen. Het wordt echter kielekiele, bovendien is erbij nog niet ervoorbij.

Met nog anderhalve minuut is het verschil nog anderhalve seconde en dan heeft Huisman nog één of twee rondjes om het podium te grijpen. Dat hangt af van Henry Zumbrink, die met nog vier tellen op de klok over de streep komt en de race dus nog met een rondje verlengt.

In dat voorlaatste rondje heeft Huisman de aansluiting echter nog niet gevonden, hij ligt nog steeds meer dan een seconde achter en komt dus niet meer dichtbij genoeg om aan te vallen.

Kool en Zumbrink zegevieren
Met 27 ronden op de teller wordt Henry Zumbrink als winnaar afgevlagd. Hij behield de voorsprong die teamgenoot Ferdinand Kool wist te slaan - een dik verdiende overwinning dus. Op de tweede plaats kon Ricardo van der Ende niet meer bij Zumbrink komen en dus mogen hij en teammaat Catsburg de tweede prijs op gaan halen. Op p3 houdt Paul Vahstal zeven tiende over op Huisman en dus pakken Vahstal en Mathijs Harkema de derde plaats.

Braams en Huisman eindigen dus als vierde, gevolgd door Verheul en Snoeks, Freebird en Van Riet, Van Es en Sanders en de Oranjes. Jan Lammers rijdt de race nog wel uit en eindigt als tienden laatste.

480_kool_1356

Inkoppertje voor Zumbrink
Ferdinand Kool deed belangrijke zaken bij de start: "Ik had mijn ogen op de start en was na gisteren wel een beetje zenuwachtig. Ik had een wereldstart en zag niemand meer daarna. Ik heb de eerste ronden getrapt als een gek, was heel constant en kon een gaatje slaan."

"Het sterke punt van ons team is dat we allebei heel constant zijn. Ferdinand had de voorsprong geslagen, ik hoefde het alleen maar af te maken. Ricardo was nog wel snel, maar het gat dat Ferdinand had geslagen was groot genoeg."

480_catsburg_1310

Maximaal haalbare voor Catsburg en Van der Ende
Catsburg had een minder start. "Ik sloot aan achter Ferdinand, maar kreeg het snel moeilijk met Phil en Mathijs. Ik kon hun tempo niet volgen en na de stop moesten we hopen op p2 en dat is gelukt; Ricardo was een van de snelsten op de baan."

480_champagne_4346

Ricardo Van der Ende reed een mooie inhaalrace, die het team uiteindelijk op p2 bracht. "Terugkomen doe je liever niet, maar als het moet, dan moet het maar. Ik hengelde eerst Paul Vahstal binnen, dat was een leuk spelletje. Daarna reed ik naar Jan Lammers toe, maar helaas kreeg hij precies een lekke band toen ik ernaast zat. We reden toen 180 door het Scheivlak, dus hulde dat Jan hem op de baan hield en we elkaar niet raakten."

480_start_gerlach_0283

Harkema is tevreden
Mathijs Harkema is ook blij met zijn podiumplaats. "Het is altijd fijn om op het podium te zijn, maar ik ben nooit snel tevreden, behalve als ik in het midden sta. De hoofdrace was goed, mijn start was uit het boekje. Daarna had ik een mooi duel met Phil, die mij gelukkig liet leven in de Gerlach. Daarna kwam Nicky in een paar bochten wat te kort en ik pakte hem in de Mastersbocht. Daarna was Phil heel snel en omdat Paul mijn banden ook nog nodig had heb ik me niet hard verdedigd. Daarna heeft Paul het super afgemaakt."

480_finish_9714

Uitslag race 3 Ducth GT
1. Ferdinand Kool / Henry Zumbrink, 27 ronden
2. Nicky Catsburg / Ricardo van der Ende, op 4.708
3. Mathijs Harkema / Paul Vahstal, op 17.879
4. Max Braams / Duncan Huisman, op 18.674
5. Jan Joris Verheul / Kelvin Snoeks, op 23.986
6. Dick Freebird / Pim van Riet, op 25.102
7. Sandor van Es / Bertus Sanders, op 38.236
8. PC en Bernhard van Oranje, op 50.347
9. Phil Bastiaan / Jan Lammers, op 1 ronde

Uitgevallen:
Ronald Morien / Luc Braams
Thomas Arends / Tim Coronel
Maik Barten / Marcel Nooren

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet