Formido Swift Cup

Swift Cup: David Verzijlbergen grasmaait zich naar zege bij DPP Festival

480_drietal_grasmaaien_5154

Mede dankzij een zeer opvallende inhaalactie door het gras van de Slotemakerbocht, heeft David Verzijlbergen vandaag de eerste DPP festival-race van de Formido Swift Cup gewonnen. Op Circuit Park Zandvoort raceten Jeffrey Rademaker (2de) en Alain Mossinkhoff (3de) zich ook naar het ereschavot.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Chris Schotanus, Justin van Densen, Co van der Gragt, Klaas Norg en Bart Buijs

480_start_0906

480_start_5144

Voor de Formido Swift Cuppers was het een vroegertje vandaag. Want om 9.00 uur mochten zij op zondag het racegebeuren van het DPP Festival openen. Bij de start is polesitter Tommy van Erp met heel veel wielspin weg. De grote vraag is direct: is de poleman te vroeg weg en gaat hij daar later een straf voor ontvangen? Van Erp pakt wel de kop, waarna David Verzijlbergen en koploper in het tussenklassement Jeffrey Rademaker volgen. Nummer 4 Jörg Obluda is zoals vaker zwak weg en verliest plaatsen. Alain Mossinkhoff is er als de kippen bij en pakt plek 4 netjes in.

480_drietal_5157

Mooi gevecht
De topdrie, die al het hele seizoen een klasse apart is, neemt snel afstand van de overige zeven coureurs. Bij de opkomst van het rechte stuk weet Verzijlberegn goed de slipstream te pakken Van Van Erp. Hij zet de aanval in en pakt de kop bij de Tarzanbocht. Maar Van Erp en ook Rademaker weten de Gerlachbocht even later veel beter te nemen, waardoor Van Erp en ook Rademaker Verzijlbergen passeren. Laatstgenoemde laat dat echter niet op zich zitten. Voordat de tweede ronde voorbij is, heeft hij P2 al weer van Rademaker teruggepakt.

480_erp_actie_5159

Twee straffen
Niet veel later is er slecht nieuws voor de raceleider. Tommy van Erp krijgt een drivethrougpenalty voor inderdaad een jumpstart. Benjamin van den Berg krijgt voor hetzelfde vergrijp een extra, onvrijwillig ritje door de pitstraat. Dat kost beide rijders veel tijd en plaatsen verlies.

Bizarre inhaalactie over gras
Tijdens de derde passage van de Slotemakerbocht zien we een heel bijzondere actie. Verzijlbergen besluit aan de binnenkant met vier wielen over het gras te gaan en zo op heel opvallende wijze de koploper te verschalken. Het is een actie die je werkelijk nooit op Circuit Park Zandvoort ziet! Hoewel de Heemstedenaar bij deze gevaarlijk manoeuvre de leiding neemt, krijgt van de wedstrijdleiding wel een waarschuwing vanwege het niet respecteren van de track limits. Het lijkt eigenlijk een actie die onnodig was, omdat Van Erp toch zo naar binnen moet voor zijn drivetrough. Verzijlbergen verklaarde na afloop: "Ik moest wel over het gras. Van Erp verschakelde zich waarschijnlijk want hij verloor ineens heel veel snelheid en ik kon hem onmogelijk rechts passeren. Dan zou ik Van Erps auto hebben geraakt. Ik had de keuze: remmen en de kans dat Rademaker me zou passeren. Of links over het gras en hopen dat ik zo de leiding kon pakken. Het laatste gebeurde gelukkig.’’

Kielzog
Na drie ronden gaat Van Erp zijn jump-start-straf inlossen. Op de streep heeft Verzijlbergen op zijn beurt 0,604 seconde voorsprong op Rademaker. De nieuwe nummer 3 Alain Mossinkhoff volgt op 2,077 tellen en heeft Stefan Beelen en Kim van den Berg in zijn kielzog. Obluda, Jos Veldboer, Benjamin van den Berg, Gerard de Nooij en de nu als nummer laatst rondrijdende Tommy van Erp vormen in deze volgorde de nummers 6 tot en met 10.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet