A1GP

Div: A1GP: Twee partijen bieden op inboedel A1GP en willen klasse herstart geven

oranje_rook_5746

Een Nederlandse en een Australische partij hebben beiden een bod uitgebracht op de inboedel van de A1GP. De klasse ging in 2009 failliet vanwege grote geldproblemen. De betrokken partijen hebben de intentie om de A1GP een doorstart te geven, zo meldt autosport.com.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Archief Fast Company / autosport.nl

Op 27 april j.l. meldde AUTOSPORT.NL reeds dat er achter de schermen gewerkt wordt om de internationale singleseater-klasse nieuw leven in te blazen. De website GPUpdate.net kreeg destijds de bevestiging dat het Nederlandse World Race Management (WRM) bezig was met de reanimatie van de A1GP, waarbij landenteams tussen 2005 en 2009 tegen elkaar raceten.

'Introductie begin september'
WRM heeft met www.a1worldcup.com een website in het leven geroepen. Dat impliceert dat de divisie, waarin landenteams tegen elkaar racen, zo zou kunnen gaan heten. Op de homepage van deze site staat momenteel dat de introductie van de door te starten klasse over 27 dagen zal zijn. Dat zou dus woensdag 5 september moeten worden. Er staat tevens te lezen dat de introductie ‘ergens in Duitsland of Nederland zal plaatsvinden’. WRM is volgens autosport.com echter niet de enige bieder op de A1GP-inboedel. Ook een Australische organisatie wil de 'Powered by Ferrari' formuleauto’s opkopen en de organisatie van de klasse op zich nemen.

jeroen_blij_5751

Populair in Nederland
De A1GP trok tijdens haar hoogtijdagen ontzettend veel toeschouwers naar Circuit Park Zandvoort. Zeker de editie van 2006, toen Jeroen Bleekemolen (zie foto's) vlak voor het raceweekend de boos opgestapte coureur van Team Nederland Jos Verstappen verving, kwamen er meer dan 100.000 man kijken in de oranje gekleurde duinen. In tegenstelling tot in ons land, werd er in het buitenland lang niet zoveel aandacht en geld gegenereerd. Omdat de inkomsten ver bij de uitgaven achterbleven, eindigde de A1GP na vier jaar in een financieel debacle en ging de stekker eruit.

Kanttekening
Hoewel een doorstart van een raceklasse een aanmoediging verdient, moeten we op deze plek wel een duidelijke kanttekening plaatsen. Bij raceklasses als de A1GP en de inmiddels ook ‘overleden’ Superleague Formula, is het altijd maar afwachten wat de mooie woorden in de praktijk betekenen. In het verleden zijn er vaak gouden bergen beloofd, die later toch beduidend minder mooi bleken te zijn. Toen insiders in het verleden al lang wisten dat deze internationale formulewagendivisies niet zouden overleven, hielden de vertegenwoordigers van A1GP en Superleague Formula bij hoog en laag vol dat alles zou blijven bestaan. Om later uiteindelijk – zoals verwacht – te moeten toegeven dat het financieel niet haalbaar bleek.

Tijd
Of de A1GP daadwerkelijk een doorstart zal maken en of het dit keer ook een vruchtbare en gezonde autosportdivisie oplevert? De tijd zal het leren.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet