Retro

1987: Wat doet Speedy Bandito op het circuit van Zandvoort?


start_starlets

Toyota Cup
De Toyota-rijders hadden een moeilijke start. Na twee ronden al werd de rode vlag gegeven en wel om een heel ongebruikelijke reden. Het begon namelijk zo hard te regenen, dat de wedstrijdleiding het noodzakelijk achtte de race te stoppen.

regen

Er waren dan ook op sommige plaatsen gigantische plassen ontstaan. Maar één deelnemer had de bui zien aankomen. Hij ging meteen na de opwarmronde de pits alweer in om zijn banden te wisselen. Dan maar vanuit de pitstraat starten, dacht hij. Al met al was dat niet nodig geweest, maar had het wat minder hard geregend, en was de race niet afgevlagd, dan had hem dat zeker een goede klassering opgeleverd. Deze slimme deelnemer was uw eigen verslaggever Matthé IJzerman.

matthe
Matthé IJzerman krijgt voor de start de laatste aanwijzingen van Charles van Lookeren Campagne (rechts)

matthe_actie

Na dit voorval besloot men, toen het meeste water van de baan was, om de race opnieuw te starten. Maar nu zou het een wedstrijd over 8 ronden worden, plus twee opwarmronden om de baan droger te rijden.
Het werd vervolgens een saaie race. Jaap van de Ende nam meteen na de start al de leiding en stond die niet meer af. Ook de tweede plaats was meteen na de start al vergeven. Deze was voor John Bolten, die aantrad met de auto van John Vos.

raadt_zande
Joris de Raadt (24) in gevecht met Martin van Bourgondiën (12) en Ronald van de Zande

De derde plaats was wel aan nog wat verwikkelingen onderhevig. Allereerst was het Martin van Bourgondiën die hem bezette, maar al gauw moest hij plaats maken voor Ronald van de Zande, die deze stek niet meer uit handen gaf. Van Bourgondiën zou uiteindelijk 5de worden, doordat Jip Coronel (opgeklommen vanaf P8) hem ook nog voorbij ging.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet