Porsche Cups

Div: Sport Kort: Podium Jaap van Lagen in Porsche Sports Cup en veel Brits racegeweld

portretfoto_jaap_van_lagen

Jaap van Lagen die zijn debuut in de Porsche Sports Cup opluistert met een plekje op het ereschavot, veel Brits racegeweld op Snetterton en de Japanners die op Motegi elkaar bekampen in de Formule 3. Hoe dat afgelopen weekend verliep, kun je hier lezen in Sport Kort.

Tekst: Marc Kok

Porsche Sports Cup
Jaap van Lagen (foto boven) heeft zich meteen op het podium gereden tijdens zijn debuut in de Porsche Sports Cup. Afgelopen weekeinde deelde de Edenaar op Spa-Francorchamps een Porsche 911 GT3 Cup met Wolf Nathan. Het duo finishte dankzij snelle tijden en tactisch vernuft als derde algemeen in de race over twee uur. Ze wonnen bovendien de klasse voor Cup Porsches. De Porsche Sports Cup is een door de fabriek georganiseerde serie van zes evenementen, waarbij het hele weekeinde exclusief met Porsches wordt geracet. Wolf Nathan scoorde ook in de sprintraces op zaterdag uitstekend: tweede en derde in de klasse voor Cup Porsches (11de en 19de algemeen) in een veld van liefst vijftig 911’s.

Britse Formule Ford
De coureurs uit de Britse Formule Ford werkten op Snetterton ronden 16, 17 en 18 van hun seizoen af. Het werd zonder enige twijfel het weekend van Eric Lichtenstein. Hij won in zijn EcoBoost-bolide alledrie de heats, noteerde elke manche de rapste raceronde en pakte tweemaal de pole. Alleen in de openingswedstrijd mocht hij niet af P1 beginnen. De in Nederland bekende Fin Antti Buri racete zich driemaal naar de runner-up-plek. Daarmee staat de klassementsleider nu al op 16 podiums in 18 races. Buri heeft in het tussenklassement met 481 punten een straatlengte voor op de nummer twee Jake Cook (368) en de naar P3 opgerukte Lichtenstein (362). In de Duratec-competitie maken Fabian Welter (426 punten) en Matt Rao (401) de dienst uit.

brits_f3_snetterton_2012

Britse Formule 3
Op Snetterton kwamen eveneens de rijders van de Britse F3 in actie. Hier was er absoluut geen overheersing door één piloot. Want naast Jack Harvey wisten ook Harry Tincknell en Carlos Sainz jr. elk een wedstrijd te winnen. In het 12-koppige veld kon Hannes van Asseldonk geen podiumplek scoren. De Nederlander, die recentelijk tijdens de Masters of F3 op Zandvoort nog knap als 3de finishte, kwam nu niet verder dan een 4de, 6de en 11de plek. In de strijd om de titel is het spannend. Harvey leidt met 252 punten, maar Felix Serralles (tweemaal tweede op Snetterton en 248 punten) zit de Brit op de hielen. Ook Jazeman Jaafar (7de, 2de en 5de op Snetterton) is op plek 3 met 232 punten nog titelkandidaat.

brits_gt_snetterton_2012

British GT
Op Snetterton werd er een flink Brits autosportfeestje gevierd, want ook de GT’s kwamen in actie. Zij werkten hun 5de van in totaal 7 raceweekenden af. De eerste van de twee verreden 60 minuten-heats ging naar het team United Autosports, dat daarmee pas haar tweede zege ooit in de Britse GT boekte. De coureurs van dienst die dit in een McLaren MP4-12C voor elkaar kregen, waren Charles Bateman en Matt Bell. Na 30 ronden hadden ze een dikke voorsprong van ruim 16 seconden op de runners-up Perfetti en Caine. In de tweede wedstrijd ging de glorie naar het Trackspeed-team, dat een 1-2 boekte. In een spannende race, waar de topdrie binnen twee seconden van elkaar finishte, ging de winst naar Steve Tandy en Joe Osborne. Zij verwezen hun teamgenoten John Minshaw en Tim Harvey naar P2.

Japanse Formule 3
Op de Twinring Motegi raceten elf Japanners tegen drie niet-Japanners. Richard Bradley was de beste niet-Japanner met een 2de (openingsrace) en 5de plaats (tweede heat). Na de eerste krachtmeting over 14 ronden mochten Hirakawa (zege), Bradley en Yamauchi (3de) met de champagne spuiten. In de laatste manche van het weekend, die over 20 omlopen ging, werd het podium bevolkt door wederom Hirakawa als winnaar, runner-up Nojiri en Yamauchi weer als de nummer 3.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet