NASCAR

NASCAR: Zege geeft Jeff Gordon weinig vreugde in Pocono. Fan dood na blikseminslag

Jeff Gordon behaalde in Pocono zijn eerste zege dit seizoen. De wedstrijd werd na 98 van de 160 te verrijden ronden definitief afgebroken. Een blikseminslag kostte na afloop één 42-jarige fan het leven. Een andere verkeert nog in levensgevaar en in totaal moesten tien bezoekers naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

pocono_zwart
Het werd een droeve dag in Pocono

Zege geeft Jeff Gordon weinig vreugde in Pocono. Fan dood na blikseminslag
Jeff Gordon reed zelfs nog niet één ronde aan de leiding in Pocono maar pakte wel zijn eerste zege dit seizoen. Jeff Gordon: “Ik had een goede herstart en lag vijfde toen wij de remzone ingingen. Ik weet niet wat er met Jimmie Johnson gebeurde maar hij kreeg onderstuur(loose) en daarna leek iedereen er last van te hebben en iedereen voor mij verdween in de muur.” Jimmie Johnson realiseerde zich te laat dat zijn rechterachterband lek was.

Teamgenoot Jimmie Johnson lag maar liefst 44 ronden op kop maar in de 91e ronde ging het fout toen zijn Chevolet van de baan gleed en Matt Kenseth raakte. Die nam vervolgens Denny Hamlin, Greg Biffle en Jeff Burton mee. Kasey Kahne, Martin Truex en Brad Keselowski hadden hun handen vol om de chaos te vermijden. Jeff Gordon verkoos de onderste lijn en ging er meesterlijk omheen.

De als derde geëindigde Martin Truex Jr. stak duidelijk de beschuldigende vinger naar Johnson uit. Martin Truex Jr: “Dit was onvermijdelijk. Wij waren allemaal brandstofbesparend aan het racen. Veel mensen hadden vuile banden en iedereen probeerde zoveel mogelijk zijn banden op te schonen door het rubber er onder safetycar vanaf te rijden. Dit is één van die dingen waarbij je brandstof tracht te besparen en je gewoon niet de tijd hebt om je banden schoon te krijgen.”

Kasey Kahne eindigde als tweede maar maakte in de pitlane de nodige fouten.Kahne: “Mijn auto was net zo goed als die van Gordon maar ik verknalde het toen ik bij het brandstof bijvullen te ver doorreed. Het kostte mij veel tijd maar die auto was erg goed. Ik ben nogal teleurgesteld in mijzelf.”Juan Pablo Montoya pakte in Pocono de pole maar werd als 20e geklasseerd.

2012_start_pocono
Juan Montoya pakt de kop in Pocono. De wedstrijd begon zo mooi.....Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet